Суд відмовився закрити справу про незаконне збагачення прокурора Кулика. У САП пояснили чому

Автор:
Олена Мельник
Дата:

Голосіївський районний суд міста Києва 3 травня відмовився закривати справу про незаконне збагачення екс-військового прокурора сил Антитерористичної операції Костянтина Кулика, який нині є заступником керівника Департаменту міжнародно-правового співробітництва Генпрокуратури.

Про це theБабелю повідомив перший заступник керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Максим Грищук.

Про закриття справи клопотала САП у зв’язку зі зміною законодавства — у лютому 2019 року Конституційний суд визнав статтю 368-2 Кримінального кодексу про незаконне збагачення такою, що не відповідає Конституції. Після цього НАБУ повністю припинило 26 кримінальних проваджень .

«Відмовився. Суд сказав, що він не може закрити [справу] у зв’язку з тим, що у нього немає повноважень», — сказав Грищук.

Він пояснює, що у Кримінальному процесуальному кодексі є правова колізія, коли на підготовчому судовому засіданні у суду є повноваження закрити провадження за пунктом 4 статті 284 КПК (наприклад, як це було зі справою щодо міністра інфраструктури Володимира Омеляна), а на стадії судового розгляду у нього того пункту немає. Тому САП просила суд застосувати загальну норму за аналогією, але суд цього не зробив.

Що це за справа?

Детективи НАБУ вели розслідування справи про можливе незаконне збагачення Кулика на суму 2,8 млн грн на посаді прокурора сил АТО з 2015 року. У жовтні 2016 року було складено обвинувальний акт і справу передали у Голосіївський районний суд Києва.

За версією слідства, у період з 2011 до 2015 року, перебуваючи на службі в органах прокуратури, Кулик отримав сукупний дохід у розмірі понад 1 млн 670 тис. гривень. Більшість цих коштів була витрачена в закладах харчування, на автозаправних станціях та в магазинах. Водночас у цей же період витрати Кулика перевищили його дохід на 2,6 млн грн і склали близько 3,4 млн грн.

  • 28 березня у ЗМІ зʼявилася інформація, що Кулик в межах справи олігарха Сергія Курченко повідомив про підозри близькому оточенню президента Петра Порошенка. У список потрапили екс-глава НБУ Валерія Гонтарева, екс-глава Адміністрації президента Борис Ложкін, нинішній заступник глави АП Олексій Філатов та інші. Кулик цю інформацію підтвердив, а Генеральна прокуратура спростувала.
  • У ГПУ заявили, що ці повідомлення про підозру були здійснені з порушенням процесуального законодавства, а отже «зазначені особи не вважаються підозрюваними». А прокурор Кулик повідомив, що його переслідують після «вручення підозр» оточенню Порошенка.
  • Генеральна інспекція Генпрокуратури перевіряє, чи не порушив прокурор Кулик своїми діями закон.