Прокурор Кулик каже, що його переслідують після «вручення підозр» оточенню Порошенка. У ГПУ все спростовують. Що відбувається?

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

Генеральна прокуратура спростувала заяви заступника начальника Департаменту міжнародно-правового співробітництва Генеральної прокуратури Костянтина Кулика стосовно обшуків і підготовки арешту. Про це написала в Facebook прес-секретар генпрокурора Лариса Сарган.

«Прокурор Кулик не викликався на допит, не заплановано обшуків у нього вдома, і відповідно — не може йтися про його арешт. ДБР також не реєструвало провадження», — пише Сарган.

Про що йдеться?

28 березня Генеральна прокуратура завершила розслідування проти олігарха-втікача Сергія Курченка, якого підозрюють в участі в злочинній організації та легалізації грошей «сімʼї Януковича». Генпрокурор Юрій Луценко заявив, що у цій справі повідомлено про підозру 98 людям, у тому числі високопосадовцям, серед яких 12 вищих посадових осіб міністерств і відомств, зокрема Національного банку України, шестеро керівників обласних державних адміністрацій, 14 представників керівного складу державних компаній. Стосовно 42 осіб кримінальні провадження скеровані до суду для розгляду по суті. Прізвищ підозрюваних Луценко не назвав.

До чого тут Кулик?

Згодом у той же день, 28 березня, заступник начальника Департаменту міжнародно-правового співробітництва ГПУ Костянтин Кулик зробив заяву для ЗМІ. Зокрема він повідомив, що є прокурором у справі Курченка, яка розслідувалася 5 років і складає понад 3 тисячі томів. Він додав, що начебто повідомив про підозри низці високопосадовців у межах справи Курченка. Мова йшла про екс-голову Національного банку Валерію Гонтареву, заступника глави Адміністрації президента (АП) України Олексія Філатова, екс-главу АП Бориса Ложкіна та одного з керівників інвестиційної компанії ICU Костянтина Стеценка.

У ГПУ заявили, що ці повідомлення про підозру були здійснені з порушенням процесуального законодавства, а отже «зазначені особи не вважаються підозрюваними». «Передвиборча лихоманка псує людей», — зауважив речник ГПУ Андрій Лисенко.

Що каже Кулик?

Кулик, між тим, наполягає — його хочуть заарештувати.

«Зібрані матеріали розслідування про розкрадання державних коштів сьогодні вночі вивезли з мого кабінету в невідомому напрямку. Вдома готують обшуки. Мало того, за ніч скасували підозри для екс-керівника апарату президента Бориса Ложкіна, екс-голови НБУ Валерії Гонтарєвої і діючого заступника глави Адміністрації Президента Олексія Філатова», — заявив він журналістам.

До чого тут Ізраїль?

Тим часом, в ЗМІ зʼявилася інформація, що перед «врученням підозр» Костянтин Кулик начебто здійснив візит до Ізраїлю, де поспілкувався з олігархом Ігорем Коломойським. Про це повідомили журналісти видання «Цензор.net», однак сам бізнесмен ці припущення спростував. «Я дійсно знаходився в Ізраїлі 13—17 березня, проте ніяких зустрічей з прокурором Куликом у мене не було. Я взагалі не знайомий з цим чоловіком, і не перетинався з ним. Все, що він робить — це його особиста ініціатива», — запевнив Коломойський.

theБабель отримав офіційну відповідь від ГПУ, у якій йдеться про те, що в Костянтина Кулика не було робочого відрядження до Ізраїлю. Проте з 13 до 15 березня 2019 року в нього справді була відпустка.

«Бабель»

У Генеральній прокуратурі також спростували вилучення в Кулика документів у справі Курченка. «Це все неправда», — заявили theБабелю в ГПУ.