Генпрокуратура перевіряє прокурора Кулика, який «вручив підозри» оточенню Порошенка

Автор:
Олена Мельник
Дата:

Генеральна інспекція Генпрокуратури перевіряє, чи своїми діями прокурор Костянтин Кулик не порушив закон. Зараз йому заборонено розголошувати таємниці слідства у справі олігарха Сергія Курченка. Про це повідомляє речник ГПУ Андрій Лисенко .

«Відповідно до цього прокурор Кулик виведений з групи прокурорів у провадженні, яке отримало назву #Курченкогейт, тому не вповноважений робити заяви в цій справі. Хочу наголосити, що перевіркою вже встановлено, що зміни до ЄРДР вносилися прокурором Куликом близько 5-ї ранку 28 березня поточного року», — зазначив речник.

Внесення цих змін і заготовлених невідомими особами підозр у Єдиний реєстр досудових розслідувань «свідчить про наявний факт порушення», додав Лисенко.

«Більше того, документи (докази), на яких повинні ґрунтуватися повідомлення про підозри, примірники та копії цих повідомлень взагалі відсутні в матеріалах кримінального та наглядового проваджень», — наголосив Лисенко.

  • 28 березня у ЗМІ зʼявилася інформація, що прокурор Костянтин Кулик у межах справи олігарха Сергія Курченка повідомив про підозри близькому оточенню президента Петра Порошенка. У список потрапили екс-голова НБУ Валерія Гонтарева, екс-глава Адміністрації президента (АП) Борис Ложкін, нинішній заступник глави АП Олексій Філатов та інші. Кулик цю інформацію підтвердив, а Генеральна прокуратура спростувала.
  • У ГПУ заявили, що ці повідомлення про підозру були здійснені з порушенням процесуального законодавства, а отже «зазначені особи не вважаються підозрюваними». А прокурор Кулик повідомив, що його переслідують після «вручення підозр» оточенню Порошенка.