Адвокат Трампа Джуліані у Києві тричі зустрічався з ексгенпрокурором Шокіним. Той передав йому «тисячі сторінок документів»

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Під час візиту до Києва минулого тижня адвокат президента США Дональда Трампа Рудольф Джуліані тричі зустрічався з ексгенпрокурором Віктором Шокіним. Про це theБабелю розповів колишній співробітник посольства України в США Андрій Теліженко, йдеться у статті «Адвокат Трампа Рудольф Джуліані знімає серіал про поганих демократів. У головних ролях — українські політики».

За словами Теліженка, у Києві Джуліані вперше особисто зустрівся з Шокіним. До цього вони один раз спілкувалися по Skype у січні 2019 року.

Під час візиту адвоката Трампа до Києва минулого тижня він бачився з Шокіним тричі — в середу, 4 грудня, у четвер та ранком пʼятниці, напередодні відльоту.

У статті йдеться, що у протистоянні Трампа з демократами Шокін — важливий свідок, бо він керував розслідуванням справи компанії Burisma, до ради директорів якої входив син Джо Байдена Хантер. У 2018 році Байден-старший публічно зізнався, що наполіг на відставці Шокіна. Його тиск на українську владу — одна з тем, яку Джуліані розкриває у своєму серіалі.

theБабелю не вдалося звʼязатися з Шокіним, але, за словами Теліженка, колишній прокурор розповів Джуліані про американський хедж-фонд Tempelton Fund.

Також вони обговорили «кожного свідка чи учасника процесів, які документи у них є на руках». Теліженко розповів, що Шокін передав Джуліані «сотні, тисячі сторінок документів».

Хто такий Шокін?

Випускник Харківської юракадемії. Тричі заступник генерального прокура, з 2015 до 2016 року обіймав посаду генерального прокурора. У лютому 2016 року Верховна Рада звільнила Шокіна з посади голови ГПУ. У 2017 році Шокін звернувся з проханням до Вищого адміністративного суду України (ВАСУ) з позовом про скасування рішення щодо його звільнення.

Як пишуть ЗМІ, у 2018 році нинішній кандидат у президенти США Джо Байден розповів, як, перебуваючи у Києві, вимагав звільнення Шокіна, назвавши його «сучим сином».