Заступник генпрокурора: Після звільнення прокурора Кулика всі його справи відправили на аудит. Тепер ними займатиметься НАБУ

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Усі кримінальні справи, якими займався звільнений з Генпрокуратури прокурор Костянтин Кулик, проходять інвентаризацію. Про це в інтерв’ю theБабелю розповів перший заступник генпрокурора Віталій Касько.

За його словами, майже всіма справи, які вів Кулик, буде займатися Національне бюро розслідувань: «Усі справи, якими займався Кулик, зараз проходять інвентаризацію. У 99 відсотках випадків ними буде займатися НАБУ. Це хороший орган для того, аби поставити крапку і роз’яснити, що насправді було в цих справах».

На запитання, про що йшлося у трьох тисяча томів справи олігарха Сергія Курченка, яку розслідував Кулик, заступник генпрокурора розповів, що «це три-чотири факти, роздріблені на кілька кримінальних проваджень». «Наприклад, справу так званих вишок «Чорноморнафтогазу» розділили на 10 проваджень», — додав Касько.

Чим цікавий Кулик?

У березні він направив поштою підозри близьким соратникам тоді ще чинного президента Петра Порошенка, зокрема заступнику голови АП Олексію Філатову, колишній голові НБУ Валерії Гонтаревій, ексголові АП Борису Ложкіну та іншим, у можливому отриманні грошей від олігарха Сергія Курченка. У Генпрокуратурі тоді заявили, що підозри у цій справі справді вручили 98 особам, зокрема й високопосадовцям, але соратникам Порошенка — незаконно.

Кулик вів розслідування щодо газової компанії Burisma і приймав рішення про включення у справу Хантера Байдена — сина конкурента президента США на виборах Джо Байдена.

Кулик також проходив у справі про незаконне збагачення на суму 2,8 млн грн на посаді прокурора сил АТО з 2015 року. За версією слідства, у період з 2011 до 2015 року, перебуваючи на службі в органах прокуратури, Кулик отримав сукупний дохід понад 1,67 млн грн. Більшість цих коштів була витрачена в закладах харчування, на автозаправних станціях і в магазинах. Водночас у цей же період витрати Кулика перевищили його дохід на 2,6 млн грн і склали близько 3,4 млн грн.