Україна і Норвегія уклали безпекову угоду. Ось її текст

Автор:
Олександра Опанасенко
Дата:

Президент України Володимир Зеленський і прем’єр-міністр Норвегії Йонас Гар Стере підписали безпекову угоду.

Цього року Норвегія виділить Україні щонайменше 13,5 млрд норвезьких крон (близько €1,2 мільярда) військової допомоги. Загалом Норвегія заклала майже €6,4 млрд у довгострокову Програму Нансена з підтримки України на 2023—2027 роки. Норвегія підтримуватиме Україну протягом усього часу дії угоди — 10 років.

Разом із союзниками Норвегія допомагатиме Україні розвивати спроможності у сфері сучасних бойових літаків, а ще фіксує чітку готовність передати винищувачі F-16. Крім того, Норвегія зробить внесок у розвиток морських спроможностей у Чорному й Азовському морях, надаватиме й надалі системи NASAMS, а також обладнання до них і навчатиме фахівців.

Ще Україна та Норвегія працюватимуть над поглибленням оборонно-промислового співробітництва.

Також в угоді Норвегія запевнила в підтримці Української формули миру, санкцій, відшкодування збитків, притягнення росії до відповідальності, а також допомоги в економічному відновленні та гуманітарному розмінуванні. Норвезькі лікарні й надалі надаватимуть допомогу українцям.

Також Норвегія працюватиме над майбутнім членством України в НАТО.

Всебічна і довгострокова підтримка України

Норвегія продовжуватиме надавати широку військову й цивільну підтримку та гуманітарну допомогу Україні. Також Норвегія виділяє 75 млрд норвезьких крон (приблизно €6,4 млрд) на 2023—2027 роки в межах Програми підтримки Нансена. У 2024 році військова підтримка Норвегії становитиме щонайменше €1,2 млрд.

Підтримка Норвегії ґрунтується на потребах України, причому асигнування мають визначати щорічно, їх можуть коригувати впродовж року.

Військова допомога

Норвегія підтримує Україну як незалежну, демократичну та суверенну державу в межах її міжнародно визнаних кордонів. Військова допомога країни зосереджена на безпеці в морі, інтегрованій протиповітряній і протиракетній обороні та бойовій авіації. Також Норвегія продовжуватиме широку підготовку українських Сил безпеки й оборони України.

Разом із Великою Британією Норвегія очолює коаліцію спроможностей морської безпеки та зробить вагомий внесок у розвиток морських спроможностей України. Крім того, Норвегія продовжуватиме надавати Україні комплексні системи протиповітряної та протиракетної оборони, включно із системи NASAMS.

Також Норвегія передасть Україні винищувачі F-16, а ще допоможе підготувати та навчити українських спеціалістів для роботи із сучасними літаками.

Країни працюватимуть над поглибленням оборонно-промислового співробітництва, а ще співпрацюватимуть у сферах кібербезпеки та протидії дезінформації, розвідки та безпеки, безпеки на морі.

Політичне співробітництво

Україна та Норвегія працюватимуть разом для всебічного, справедливого та сталого миру, який має широку міжнародну підтримку. Норвегія просуватиме Українську формулу миру на глобальному рівні, братиме участь і підтримуватиме її імплементацію.

За угодою Україна зобов’язується впроваджувати реформи, визначені ЄС, Міжнародним валютним фондом (МВФ), Світовим банком (СБ) та НАТО. Учасники угоди підтверджують, що Україна є невід’ємною частиною євроатлантичної та глобальної безпеки. Норвегія підтримуватиме Україну в проведенні реформ.

Також країни забезпечуватимуть відповідальність за міжнародні злочини, скоєні в Україні та проти неї, включно зі злочином агресії. Обидві країни працюватимуть і надалі в межах коаліції з пошуку опцій для створення трибуналу щодо злочину агресії проти України. І Норвегія, і Україна підтверджують, що російські суверенні активи повинні залишатися замороженими доти, доки рф не відшкодує збитки, що завдала Україні.

Норвегія і надалі тісно співпрацюватиме з ЄС у підтримці тиску на росію за допомогою жорстких міжнародних санкцій. Україна та Норвегія надаватимуть одна одній актуальну інформацію про підстави для санкцій.

Співробітництво у разі майбутнього збройного нападу

У разі майбутнього збройного нападу росії на Україну на прохання будь-якої сторони угоди її учасники проведуть консультації протягом 24 годин у двосторонньому форматі. Норвегія надаватиме швидку та сталу допомогу у сфері безпеки, економічну допомогу.

Угода залишається чинною протягом десяти років.