Австралія (майже) перемогла коронавірус. Для цього уряд закрив абсолютно все і реформував медицину, а політики забули про чвари — ось подробиці з матеріалу WP

Автор:
Сергій Пивоваров
Редактор:
Гліб Гусєв
Дата:

Пʼятого листопада в Австралії не зафіксували жодного нового випадку зараження коронавірусом, а в лікарнях залишилося менше 20 пацієнтів з діагнозом COVID-19 — і це тоді, коли в Європі починається друга хвиля епідемії. Експерти виділяють кілька головних причин такого успіху. По-перше, Австралія не тільки закрила зовнішні кордони, а й обмежила пересування між штатами. В епіцентрах епідемії запровадили жорсткий локдаун аж до комендантської години. По-друге, всі політичні лідери на якийсь час забули про суперечки і обʼєдналися для боротьби з кризою — завдяки цьому австралійці з розумінням поставилися навіть до найжорсткіших обмежень. Нарешті, уряд швидко провів точкові реформи медицини. «Бабель» переказує матеріал The Washington Post про те, як Австралії вдалося досягти успіху в боротьбі з коронавірусом і з якими негативним наслідками їй довелося зіткнутися.

Відвідувачі парку в центрі Мельбурну після скасування жорсткого карантину, 3 листопада 2020 року.

Asanka Ratnayake / Stringer

Європа, США і більшість країн по всьому світу стикаються з новою хвилею коронавірусу. В Україні з понеділка, 9 листопада, через зростання кількості нових хворих залишаються лише «помаранчеві» і «червоні» карантинні зони. А режим надзвичайної ситуації в країні продовжили до 31 грудня.

Тим часом 26-мільйонній Австралії, схоже, вдалося зупинити поширення вірусу всередині країни. У четвер, 5 листопада, в Австралії не зафіксували жодного нового випадку зараження. До цього з суботи, 31 жовтня, зареєстрували всього сім нових випадків захворювання по всій країні. У лікарнях перебуває 18 пацієнтів з діагнозом COVID-19, один із них — у відділенні інтенсивної терапії.

Тепер в Австралії співробітників закликають повернутися в офіси. Сіднейський оперний театр знову відкрив свої двері. А фінал Національної регбійної ліги відвідали майже 40 тисяч глядачів. Ось як, на думку експертів, австралійцям вдалося досягти успіху в боротьбі з пандемією.

Концерт співачки Джоан Сазерленд в Сіднейському оперному театрі, 1 листопада 2020 року.

Lisa Maree Williams / Stringer

Глядачі на трибунах стадіону ANZ в Сіднеї під час фіналу Національної регбійної ліги, 25 жовтня 2020 року.
Гравці борються за мʼяч під час фіналу Національної регбійної ліги, 25 жовтня 2020 року.

Глядачі на трибунах стадіону ANZ в Сіднеї під час фіналу Національної регбійної ліги, 25 жовтня 2020 року. Гравці борються за мʼяч під час фіналу Національної регбійної ліги, 25 жовтня 2020 року.

Cameron Spencer / Staff

Австралія запровадила ранній і жорсткий локдаун

Ще з 1 лютого влада закрила кордони, особливо для мандрівників із Китаю. Міністр охорони здоровʼя країни Грег Хант очолив боротьбу з пандемією і мобілізував ресурси, щоб відстежувати та ізолювати окремі спалахи. «У січні і лютому ми сконцентрувалися на тому, щоб обмежити ризик катастрофічного спалаху захворюваності. У нас був чіткий стратегічний план. Ми закрили кордони і сконцентрувалися на тестуванні, відстежуванні контактів і соціальному дистанціюванні».

Команда медиків у центрі тестування на Covid-19 в Джилонзі — другому за величиною місті штату Вікторія, 14 серпня 2020 року.

Asanka Ratnayake / Stringer

Крім того, всі австралійські штати або повністю закрили внутрішні кордони, або жорстко обмежили пересування між штатами, а часом навіть всередині них. Востаннє кордони між штатами закривали майже сто років тому за часів пандемії «іспанського» грипу.

У липні здавалося, що Австралія ось-ось втратить контроль над поширенням коронавірусу. Головним осередком спалаху став один із найгустонаселеніших штатів Вікторія і його столиця Мельбурн. До серпня тут щодня фіксували понад 700 випадків захворювання.

Тоді уряд пішов на жорсткі заходи. На початку серпня в місті і штаті ввели обовʼязковий масочний режим і комендантську годину. Людям заборонили залишати свої домівки без крайньої необхідності і віддалятися від них більш ніж на 5 кілометрів. Порушників карантину навіть засуджували до тюремного увʼязнення. Такі заходи дали плоди у середині вересня, коли в Австралії не зафіксували жодної смерті від коронавірусу. Але основні обмеження зняли тільки в кінці жовтня.

Люди гуляють пляжем Порт-Мельбурн, 9 вересня 2020 року.

Robert Cianflone / Staff

Політики на якийсь час забули про чвари

У березні австралійський премʼєр-консерватор Скотт Моррісон сформував Національний кабінет боротьби з коронавірусом. Моррісон запросив до нього і своїх політичних опонентів, закликавши їх на якийсь час забути про суперечки. Моррісон і міністр охорони здоровʼя Грег Хант радилися з керівництвом кожного штату, щоб розробити єдиний підхід до боротьби з пандемією. І навіть коли політики або чиновники критикували якісь заходи, наприклад жорсткий карантин у Мельбурні, то намагалися робити це акуратно, не підриваючи довіри до влади в цілому.

Уряд Нового Південного Вельсу на засіданні Національного кабінету боротьби з коронавірусом, 22 березня 2020 року.

NSW Government / Wikipedia

Те, що лідери країни, незалежно від їхніх ідеологічних поглядів, обʼєдналися, щоб запобігти загальнонаціональній кризі, стало одним з вирішальних факторів. Це допомогло переконати австралійців від самого початку поставитися до пандемії серйозно і підготувати їх до того, що їм, можливо, доведеться на якийсь час відмовитися від своїх громадянських свобод — чого не траплялося навіть під час двох світових воєн.

Уряд постійно прислухався до експертів

Завдяки цьому він швидко провів точкові реформи медицини. Це головна заслуга міністра охорони здоровʼя Грега Ханта — випускника Єльського університету і колишнього консультанта McKinsey & Co.

Крім розроблення загальної стратегії боротьби з пандемією, міністерство Ханта закуповувало засоби захисту і техніку, включно з масками і апаратами ШВЛ. Уряд також інвестував кошти в розробку чотирьох вакцин проти коронавірусу. Зокрема і у вакцину AstraZeneca, яка вважається однією з найперспективніших у світі. Хант сподівається, що вже до середини наступного року можна буде почати безкоштовну вакцинацію населення.

Премʼєр-міністр Австралії Скотт Моррісон в лабораторії AstraZeneca в Сіднеї, 19 серпня 2020 року.

Pool / Pool

Після того, як коронавірусом стали заражатися медики, Хант прискорив впровадження відеоконсультацій із лікарями. Ця реформа була розрахована на 10 років, але її реалізували майже повністю за 10 днів.

Коли приватні клініки заявили, що вони опинилися на межі банкрутства, тому що їм довелося скасувати всі нетермінові операції, уряд втрутився і надав їм фінансову допомогу. Так Хант зберіг місця в клініках, куди можна було покласти пацієнтів із коронавірусом.

Не все минуло гладко, особливо в економіці

В Австралії почалася перша за останні 29 років рецесія. Постраждали або закрилися багато підприємств малого бізнесу. Соцопитування показували, що більшість людей підтримували жорсткі заходи уряду. Однак у Мельбурні тотальний локдаун на 111 днів минув непросто. Ще на самому початку люди в паніці масово скуповували товари в магазинах. Дефіцитом було мʼясо, молоко, овочі, напівфабрикати і туалетний папір. У Мельбурні почалися протести проти локдауну, іноді вони переростали в сутички з поліцією.

Кордони між штатами відкрили. Однак виїзд і вʼїзд в Австралію досі заборонений. Це рішення влади було особливо жорстким для 7,5 мільйона іммігрантів.

Протестувальники проти жорсткого карантину в Мельбурні організували «вільну прогулянку» містом, 13 вересня 2020 року.
Поліція на ринку Королеви Вікторії під час протестів проти жорсткого карантину в Мельбурні, 13 вересня 2020 року.

Протестувальники проти жорсткого карантину в Мельбурні організували «вільну прогулянку» містом, 13 вересня 2020 року. Поліція на ринку Королеви Вікторії під час протестів проти жорсткого карантину в Мельбурні, 13 вересня 2020 року.

Darrian Traynor / Stringer