Європейський регулятор дозволив третю дозу Pfizer і Moderna людям з ослабленим імунітетом. Інші можуть пройти ревакцинацію через пів року

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

Європейське агентство лікарських засобів (EMA) дозволило вводити бустерні дози вакцини проти коронавірусу.

Відповідні рекомендації комітет ЕМА оприлюднив після засідання 4 жовтня.

Згідно з рішенням агентства, додаткову дозу вакцин Pfizer і Moderna можна вводити людям із дуже ослабленою імунною системою, але щонайменше через 28 днів після другої дози.

Як зазначається, такого висновку в ЕМА дійшли після того, як дослідження показали, що додаткова доза цих вакцин збільшує здатність виробляти антитіла проти вірусу COVID-19 у пацієнтів із пересадженими органами, які мають ослаблену імунну систему.

«Хоча немає прямих доказів того, що здатність виробляти антитіла у цих пацієнтів захищає від COVID-19, очікується, що додаткова доза підвищить рівень захисту, принаймні, у деяких пацієнтів», — наголосили в EMA.

Водночас в агентстві зауважили, що потрібно розрізняти випадки, коли додаткову дозу вакцини вводять людям із ослабленим імунітетом і особам із нормальним станом імунітету.

Так, дослідження показали, що після бустерної дози Pfizer, яка вводилася приблизно через 6 місяців після другого щеплення, у людей віком від 18 до 55 років, підвищувався рівень антитіл. У EMA дійшли висновку, що щеплення третьою дозою можна розглядати для осіб від 18 років і старше, але не менше ніж через пів року після другої дози.

Результатів дослідження щодо бустерної дози Moderna поки немає.

Окремо в ЕМА зауважили, що наразі ризик захворювань серця або інших дуже рідкісних побічних ефектів після ревакцинації невідомий і ретельно відстежується.