ЄС заявив про наміри почати діалог з урядом «Талібану» в Афганістані

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Європейський Союз хоче розпочати діалог з «урядом» талібів в Афганістані.

Про це заявив верховний представник ЄС із зовнішньої та безпекової політики Жозеп Боррель під час виступу у Європарламенті, цитує Deutsche Welle.

«Криза у цій країні не минула. Якщо ми хочемо якось вплинути на процеси там, нам не залишається нічого іншого, як налагодити контакт із «Талібаном», — зазначив Боррель.

ЄС планує обговорити з представниками чинного «уряду» Афганістану, наскільки можливою є дипломатична присутність Євросоюзу в Кабулі. Також ЄС має намір продовжити надавати гуманітарну допомогу Афганістану і хоче придивитися, як нова влада керує країною. Для Брюсселя «особливо важливе» значення має питання дотримання прав людини та права на освіту для жінок і дітей. «Можливо, це оксюморон — говорити про права людини, але ми повинні запитати їх про це», — сказав Боррель.

Глава дипломатії також застеріг, що ЄС має підготуватися до хвилі біженців з Афганістану, якщо таліби нададуть людям можливість виїхати з країни. Однак очікується, що потік біженців буде не таким потужним, як із Сирії у 2015 році.

  • 6 вересня «Талібан» оголосив, що взяв під контроль останній оплот опору в Афганістані — провінцію Панджшер.
  • Верховний комісар ООН з прав людини Мішель Бачелет звинуватила ісламістський рух «Талібан» у жорстоких злочинах в Афганістані — є достовірні дані, що вони вбивають колишніх співробітників афганських силових структур.
  • Новий тимчасовий уряд «Талібану» офіційно розпочав роботу в середу, 8 вересня. На ключових посадах — лідери руху і «Мережі Хаккані», а от жінок, попри обіцянки, там немає. Пізніше бойовики заявили, що жінки не працюватимуть в їхньому уряді, адже «вони повинні народжувати дітей» та вчити їх ісламської етики. Таліби вже заборонили жінкам займатись спортом, зобовʼязали носити нікаби (головний убір з вузьким прорізом для очей) і навчатись окремо від чоловіків.