Заступник міністра закордонних справ Єнін розповів про захоплення українського літака в Кабулі. Речник МЗС спростував інформацію

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

Під час евакуації українців та громадян інших країн у Кабулі невідомі люди захопили український літак та вилетіли до Ірану.

Про це заступник міністра закордонних справ Євген Єнін розповів «Громадському радіо».

«Минулої неділі наш літак захопили інші люди. У вівторок у нас фактично вкрали літак — він вилетів в Іран із невідомою групою пасажирів на борту замість того, щоб вивезти українців», — розповів він.

За словами Єніна, наступні три спроби з евакуації українців теж не були вдалими, бо їм не вдавалося потрапити на територію аеропорту.

Також заступник глави МЗС зазначив, що протягом останнього тижня уся дипломатична служба на чолі з міністром закордонних справ Дмитром Кулебою працювала у режимі «краш-тесту».

Згодом речник Міністерства закордонних справ Олег Ніколенко у коментарі «РБК-Україна» спростував інформацію про захоплення українського літака.

«Захоплених українських літаків у Кабулі або деінде немає. Інформація про «захоплений літак», яку тиражують деякі ЗМІ, не відповідає дійсності», — сказав він.

Також Ніколенко запевнив, що слова Єніна мали загалом показати «безпрецедентний рівень труднощів, з якими доводилося стикатися дипломатам, щоб евакуювати українців».

Речник МЗС також заявив, що всі літаки, залучені Україною для евакуації громадян із Афганістану, безпечно повернулися до країни.

«Маємо розуміти, що ситуація в аеропорту наближена до хаосу, багато людей намагаються зачепитися хоча б за якусь можливість покинути країну. Потрібно було забезпечити, щоб необхідні люди сіли на необхідний літак у безпечних умовах, і далі безпечно повернулися додому. МЗС залишається на звʼязку з українцями, які продовжують залишатися в Афганістані, і опрацьовує можливі безпечні шляхи їх евакуації», — додав Ніколенко.