Влада Латвії оголосила надзвичайну ситуацію поблизу кордону з Білоруссю. Прикордонникам допомагатимуть військові та поліція

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Кабінет міністрів Латвії оголосив надзвичайну ситуацію поблизу кордону з Білоруссю на тлі потоку нелегальних мігрантів з Афганістану, Іраку та інших країн до Литви та Польщі.

Про це повідомляє Delfi.

З 11 серпня до 10 листопада режим НС вводять у Лудзенському, Краславському, Аугшдаугавському краях і місті Даугавпілс. Прикордонникам дозволено застосовувати силу і спецзасоби для негайного повернення нелегалів у Білорусь.

Національні збройні сили і поліція допомагатимуть прикордонникам запобігати незаконному перетину кордону. Також військові та поліцейські повинні переконуватися в тому, що нелегали виконали вимогу.

У Кабміні заявили, що на територіях, де діє режим НС, заборонено приймати заяви про надання статусу біженця або альтернативного статусу — цей захід повинен допомогти в «гібридній війні, оголошеній режимом Олександра Лукашенка країнам Євросоюзу». При цьому МВС вказало, що Збройні сили повинні забезпечити місце та інфраструктуру для розміщення нелегалів і осіб, які подали заяви про присвоєння статусу біженця.

Видання зазначає, що на сторінці Кабміну поки опубліковано інший текст документа про НС. У ньому вказані два прикордонні пункти, які можуть приймати заяви.