Лукашенко на тлі міграційної кризи доручив закрити «кожен метр» білоруського кордону

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко доручив силовикам закрити кордон через міграційну кризу в регіоні. Про це він заявив на нараді із силовиками щодо ситуації на кордоні в четвер, 5 серпня, цитує БелТа.

«Із сьогоднішнього дня жодна нога на територію Білорусі із суміжної сторони, будь то з півдня чи з заходу, ступити не повинна. Закрийте кожен метр кордону. Ми не дарма вкладали колосальні кошти у прикордонні війська, у наші взагалі силові структури. Народ наш повинен відчувати себе спокійно, він повинен знати, що є мужики, які готові його захистити», — сказав він.

Зазначимо, що на початку липня в Литві оголосили надзвичайну ситуацію через наплив нелегальних мігрантів, яких безперешкодно пропускає Білорусь (імовірно, аби помститись за санкції). Цього року з боку Білорусі кордон Литви перейшли понад 4 тисячі мігрантів (це в кілька разів перевищує показник 2020 року). У Литві пояснюють, що до Мінська зі Стамбулу і Багдаду чотири рази на тиждень літають рейси, а вже на кордоні за сприяння прикордонників нелегалів групами направляють у Литву.

У відповідь на такий потік мігрантів Литва почала їх розвертати назад до Мінська, а також будувати стіну на кордоні з Білоруссю. На початку серпня білоруська сторона повідомила про вбивство іракського мігранта, однак Литва назвала це провокацією Мінська.