Reuters: Євросоюз запровадить санкції проти «Белавіа» і десятка високопосадовців із Білорусі

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
Reuters: Євросоюз запровадить санкції проти «Белавіа» і десятка високопосадовців із Білорусі

Палінчак Михайло / УНІАН

Європейський Союз готує санкції проти національної авіакомпанії Білорусі «Белавіа» та приблизно десяти високопосадовців білоруської авіації через «державне піратство» щодо літака Ryanair і затримання опозиціонера Романа Протасевича.

Про це з посиланням на трьох дипломатів пише Reuters.

За їхніми словами, до санкційного списку внесуть найвищих посадових осіб міністерства оборони та транспорту Білорусі, представників Військово-повітряних сил, високопосадовець мінського аеропорту і високопоставлений чиновник цивільної авіації.

Під заборону ведення бізнесу з ЄС потрапить ще одне державне підприємство з авіаційного сектора.

Також дипломати зазначили, що запропоноване заморожування активів і заборона на поїздки є частиною пакета нових санкцій ЄС проти Білорусі через примусову посадку літака Ryanair у Мінську.

Секторальні санкції, які готують в ЄС, можуть торкнутися продажу облігацій, нафтового сектора й експорту калійних добрив. Також очікується, що остаточний список обговорюватимуь до зустрічі міністрів закордонних справ ЄС 21 червня. Нині блок погодить скорочений список санкцій щодо фізичних і двох юридичних осіб.

«Усі держави ЄС згодні з таким підходом», — сказав один із дипломатів.

Ще один додав, що це буде «чітким сигналом для Лукашенка, що його дії небезпечні та неприйнятні».

За словами дипломатів, посли ЄС вже в пʼятницю, 4 червня, можуть попередньо схвалити заборону на польоти та посадку на території Євросоюзу білоруським авіакомпаніям.