МВС назвало імена ще трьох осіб, яких хочуть покарати за події під Офісом президента

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

У Міністерстві внутрішніх справ повідомили, що прокурори погодили підозри ще кільком учасникам акції протесту на підтримку засудженого Сергія Стерненка під Офісом президента. У відомстві вже назвали імена тих, кого хочуть покарати.

Про це йдеться на сайті МВС.

У МВС заявили, що всі особи, які «знищували народне майно, що є державною власністю», понесуть покарання згідно із законом. У відео оприлюднили чотири імʼя:

  • Роман Ратушний, голова громадської ініціативи «Захистимо Протасів Яр»;
  • Олексій Білковський, представник громадської організації «Гонор»;
  • Денис Міщенко.

Четвертим у цьому переліку вказаний глава громадської організації «Гонор» Сергій Філімонов, якому раніше вручили підозру за статтею 296 ч. 4.

Зазначимо, підозру раніше також вручили ветерану, засновнику видавництва «Дім химер» Владиславу Сорду (Стафійчуку) — йому теж інкримінують ст. 296 ч. 4. Його затримали одразу після подій під ОП, а 23 березня Печерський райсуд Києва обрав йому запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту.

Також у відео МВС вказує, що поліцейські ідентифікували на акції ще двох осіб — Вадима Адамова та представника організації «Гонор» Олега Кабезького, але про підозри їм не повідомляється.

Правоохоронці також повідомили про відкриття ще одного кримінального провадження через події під Офісом президента — за ч. 2 ст. 194 Кримінального кодексу. Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк від 3 до 10 років.

Один з активістів, вказаних на відео МВС, Роман Ратушний стверджує, що на кадрах не він. «Спочатку Смирнов із Корбаном розганяють брехню, що я «намалював свастику», аби помститись за те, що їм не дали знищити парк Протасів Яр. Тепер мусорська голова Антон Геращенко вставляє мої персональні дані у свої відео з фотографією людини, навіть не схожою на мене», — наголосив він у Facebook.

Заступник глави МВС Антон Геращенко, коментуючи події під ОП, назвав деяких прихильників Стерненка «неонацистами». Його обурили написи на будівлі Офісу президента — ACAB.

  • Увечері 20 березня біля Офісу президента пройшла акція на підтримку засудженого активіста Сергія Стерненка і підозрюваного в убивстві журналіста Павла Шеремета Андрія Антоненка. Учасники акції розписали стіни ОП, закидали будівлю димовими шашками та намагалися підпалити табличку «Президент України». Один з учасників розбив скло у дверях центрального входу — у цьому підозрюють ветерана, засновника видавництва «Дім химер» Владислава Сорда (Стафійчука).
  • Фракція «Слуга народу» заявила про наміри ініціювати позачергове засідання Верховної Ради «у найкоротший термін» через події під час акції.
  • В Офісі президента підрахували збитки через пошкодження будівлі — їх оцінюють у 2 мільйони гривень і зазначають, що сума ще може зрости. Один з організаторів акції Сергій Філімонов розповів, що на захід готували перфоманс, але бити вікна ніхто не планував.
  • Прихильники Стерненка 22 березня заявили про підготовку нової акції під Офісом президента. Дату оголосять згодом.