Протести під Офісом президента: поліція оголосила підозру лідеру руху «Гонор» Філімонову

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Протести під Офісом президента: поліція оголосила підозру лідеру руху «Гонор» Філімонову

Telegram / STERNENKO

Поліція оголосила підозру голові громадського руху «Гонор» Сергію Філімонову через організацію акції протесту на підтримку активіста Сергія Стерненка під Офісом президента 20 березня.

Про це повідомляє Telegram-канал Стерненка.

Згідно з повідомленням, Філімонову вручили підозру за ст. 296 ч. 4 (хуліганство із застосуванням вогнепальної або холодної зброї чи іншого предмета, спеціально пристосованого або заздалегідь заготовленого для нанесення тілесних ушкоджень). Повідомляється, що поліція відмовилась дочекатись адвоката активіста.

Інформацію про оголошення підозри підтвердила поліція. «Дії осіб, які порушували громадський порядок, кваліфіковані як хуліганство. Правоохоронці продовжують збір доказів протиправної поведінки інших активних учасників для притягнення їх до відповідальності», — повідомили в Нацполіції.

Там додали, що слідчі столичної поліції оголосили підозру за погодженням із процесуальними керівниками (прокурорами).

Пізніше адвокат Філімонова Масі Наєм підтвердив вручення підозри його підзахисному. У коментарі «Радіо Свобода» він зазначив, що підозру вручили близько 10:00 без присутності адвоката, а це є порушенням. Надалі захисник планує доводити, що підозра є необґрунтованою, зважаючи на те, які докази надасть обвинувачення.

«Я теж був на цій акції, бачив Сергія, і те, в чому вони його підозрюють – цього насправді не було. Нікому не було завдано тілесних ушкоджень, а вони вважають, що в нього з собою була якась зброя з метою завдати ушкодження. Крім того, наскільки мені відомо, ані він, ані його друзі, які були на цій акції, не завдали шкоди державній будівлі – на відео видно, що там є якісь малолітні особи. Просто знайшли Сергія, він активний громадянин. Просто призначили його винуватим за це все», – каже адвокат.

  • Увечері 20 березня біля Офісу президента пройшла акція на підтримку засудженого активіста Сергія Стерненка і підозрюваного в убивстві журналіста Павла Шеремета Андрія Антоненка. Учасники акції розписали стіни ОП, закидали будівлю димовими шашками та намагалися підпалити табличку «Президент України». Один з учасників розбив скло у дверях центрального входу — у цьому підозрюють ветерана, засновника видавництва «Дім химер» Владислава Сорда.
  • Фракція «Слуга народу» заявила про наміри ініціювати позачергове засідання Верховної Ради «у найкоротший термін» через події під час акції.
  • В Офісі президента підрахували збитки через пошкодження будівлі — їх оцінюють у 2 мільйони гривень і зазначають, що сума ще може зрости. Один з організаторів акції Сергій Філімонов розповів, що на захід готувався перфоманс, але бити вікна ніхто не планував.
  • Прихильники Стерненка 22 березня заявили про підготовку нової акції під Офісом президента. Дату оголосять згодом.