Заступник Авакова попередив, що поліція готує нові підозри учасникам акції під ОП

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Заступник Авакова попередив, що поліція готує нові підозри учасникам акції під ОП

Горлушко Вальдемар / УНІАН

Заступник глави Міністерства внутрішніх справ Антон Геращенко заявив, що поліція найближчим часом оголосить нові підозри учасникам акції на підтримку засудженого Сергія Стерненка, яка пройшла в суботу біля Офісу президента.

Про це він сказав в ефірі каналу «Україна 24».

«Це перша людина [йдеться про затриманого ветерана Владислава Сорда], але там будуть і інші підозрювані […] У нас слідчі всю ніч працювали і весь день вчорашній, і сьогодні працюють, щоб зібрати докази, переглядають сотні годин відео ЗМІ і оперативних зйомок, які в нас є. Буде не одна підозра, будуть і інші», — повідомив Геращенко.

Заступник Авакова також заявив, що у поліції зібрана інформація про осіб, які нібито «закликали до насилля». А особам, що підпалювали табличку на фасаді ОП і розбивали вікна, предʼявлять цивільні позови для компенсації завданої шкоди.

Геращенко, коментуючи події під ОП, також назвав деяких прихильників Стерненка «неонацистами». Його обурили написи на будівлі Офісу президента — ACAB. «Це маргінальні кола, люди, які є профашистськими. Бачите написи ACAB — це лозунг, який використовують неонацисти по всьому світу. Друзі Стерненка — це неонацисти, які наносять такі написи. Це неонацистський скінхедівський напис», — заявив Геращенко, не наводячи більше жодних аргументів.

Зазначимо, під час акції поліція затримала одного з учасників — ветерана, засновника видавництва «Дім химер» Владислава Сорда (Стафійчука). Зараз він знаходиться у СІЗО, 23 березня в Печерському райсуді Києва йому обиратимуть запобіжний захід.

Його адвокат Дмитро Мазурок у коментарі виданню «Грати» повідомив, що слідчі запросили для нього цілодобовий домашній арешт. Стафійчуку вручили підозру в хуліганстві з використанням зброї. Санкція цієї статті передбачає до семи років позбавлення волі.

Мазурок зазначив, що, ймовірно, йдеться про складаний ніж, який був у рюкзаку Сорда, — його знайшли під час обшуку. Однак, адвокат підкреслив, що основним у кваліфікації порушення має бути питання про те, чи використовувався ніж для нанесення тілесних ушкоджень. «Ми бачимо, що Владислав нікому тілесних ушкоджень не завдавав. Ніякої спроби не було», — наголосив адвокат.

  • Увечері 20 березня біля Офісу президента пройшла акція на підтримку Сергія Стерненка і підозрюваного в убивстві журналіста Павла Шеремета Андрія Антоненка. Учасники акції розписали стіни ОП, закидали будівлю димовими шашками, а також намагалися підпалити табличку «Президент України». Один з учасників розбив скло у дверях центрального входу.
  • В Офісі президента підрахували збитки через пошкодження будівлі — їх оцінюють у 2 мільйони гривень і зазначають, що сума ще може зрости. 22 березня почали відмивати фарбу з фасаду ОП.
  • Прихильники Стерненка 22 березня заявили про підготовку нової акції під Офісом президента. Дату оголосять згодом.