Польського письменника звинуватили в образі президента. Він написав у Facebook, що Анджей Дуда — «дебіл»

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Польського письменника звинуватили в образі президента. Він написав у Facebook, що Анджей Дуда — «дебіл»

Президент Польщі Анджей Дуда.

Piotr Drabik / Flickr

Популярного польського письменника та журналіста Якуба Зульчика звинуватили в образі президента — торік він назвав Анджея Дуду в дописі в Facebook «дебілом» через те, що він не розуміє виборчої системи США. Тепер чоловіку загрожує до трьох років ув’язнення.

Про це пише BBC.

Коментар Зульчика про польського лідера стосувався своєрідного привітання обраного президента США Джо Байдена — не з перемогою, а з «успішною кампанією».

«Вітаю Джо Байдена з успішною президентською кампанією. Поки ми очікуємо призначення колегією виборщиків, Польща налаштована підтримувати високий та якісний рівень польсько-американського стратегічного партнерства для ще більш міцного союзу», — написав президент Польщі у Twitter 7 листопада, невдовзі після американських виборів і повідомлень низки великих ЗМІ про перемогу демократичного кандидата.

Дуда був серед тих світових лідерів, хто не вітав Байдена з перемогою на виборах президента до завершення всіх процедур.

Зокрема, Байдена на той момент не привітали з перемогою президенти Росії, Бразилії, Мексики, Ізраїлю та Китаю, прем’єр Ізраїлю та кронпринц Саудівської Аравії. Усі, за винятком Сі Цзіньпіна, мали добрі стосунки з тогочасним президентом США Дональдом Трампом.

Зокрема, відомо, що Дуда був одним із найулюбленіших іноземних партнерів Трампа — президенти зустрічались наодинці щонайменше п’ять разів.

Польський письменник і журналіст Якуб Зульчик.

Bartek Miskiewicz / Flickr

Того ж дня Зульчик розкритикував допис Дуди, зазначаючи, що, як магістр, він добре обізнаний в американській політичній системі і ніколи не чув такого поняття як «призначення колегії виборщиків». За його словами, переможця президентських виборів «оголошують» ЗМІ, оскільки для цього не існує відповідного державного органа.

«Усе, що відбувається з сьогоднішнього дня — це підрахунок решти голосів, а голосування виборщиків — це чиста формальність. Джо Байден — 46-й президент США. Анджей Дуда — дебіл», — зазначив Зульчик у Facebook.

У Польщі образа президента або релігії вважається кримінальним злочином, за який можна сісти в тюрму. При цьому не обов’язково ображати саме польського лідера — кримінальне переслідування можуть розпочати й за образу іноземного президента. За даними ОБСЄ, Польща має одне з найсуворіших покарань за образи та наклеп.

Прокурори назвали текст Зульчика «образливим» і «неприйнятним». Письменник широко відомий у Європі, зокрема, завдяки роману «Осліплені світлом» 2014 року, за яким пізніше канал HBO зняв однойменний серіал.

«Смішно: підозрюю, що я перший письменник у цій країні за довгий час, якого будуть судити за те, що він написав», — відреагував Зульчик на вчорашню новину про розслідування проти нього.

Пізніше він написав, що президент Дуда образив польських ЛГБТ-людей, які позбавлені права легалізувати свої стосунки, отримувати інформацію про стан здоров’я партнера тощо, але його досі не обвинуватили.

«Анджей Дуда на зустрічі з виборцями в Бжегу промовив відомий вираз: «ЛГБТ — це не люди, це ідеологія» — при цьому дезгуманізуючи мільйони поляків, які у Польщі щоденно і так ризикують зазнати насильства, фізичного та словесного, позбавлені багатьох прав людини… На порядку денному в Польщі погроми та напади на ЛГБТ. Поки що жодна прокуратура не видала жодних обвинувальних актів президенту Дуді», — підкреслив Зульчик.

  • Французький міністр у справах Європи Клемент Бон — відкритий гомосексуал — планує відвідати польські міста, оголошені керівництвом «вільними від ЛГБТ». Муніципалітети через це втратили фінансування Євросоюзу, і праворадикальний уряд Польщі вирішив підтримати їх самостійно.
  • Міністерство юстиції Польщі готує гучний законопроєкт, за яким адміністраторам соцмереж буде заборонено видаляти дописи та блокувати користувачів. Згідно з документом, адміністрація соцмереж зможе видаляти дописи чи блокувати користувачів лише в тому разі, якщо знайде порушення польського законодавства.
  • Конституційний трибунал Польщі опублікував обґрунтування свого рішення, яке вводить майже повну заборону абортів у країні. Відтепер жінкам заборонено робити аборт через патологію плода, якщо вона не загрожує життю і здоров’ю матері. До цього в Польщі аборти дозволяли тільки у трьох випадках: через вроджені вади плода, загрозу для життя матері та вагітність внаслідок зґвалтування чи інцесту.
  • У Польщі хочуть засудити лідерку протестів за права жінок. Їй інкримінують образу поліції та підбурювання до нападів на церкви.