Польща відклала посилення закону про заборону абортів

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

Уряд Польщі після масових протестів проти майже повної заборони абортів вирішив відкласти публікацію постанови, після якої вона б набула чинності.

Про це повідомляє The Guardian.

«Зараз триває дискусія. Було б добре витратити час на діалог і знайти нову позицію в цій складній ситуації, яка викликає бурхливі емоції», — заявив голова канцелярії премʼєр-міністра Міхал Дворчік.

Як зазначається, постанову, що посилює закон про аборти, мали офіційно опублікувати ще в понеділок, 3 листопада. Але оскільки вона залишається неопублікованою, то не має юридичної сили.

  • 22 жовтня Конституційний трибунал Польщі посилив антиабортне законодавство. До цього аборти у країні дозволяли тільки у трьох випадках: через вроджені вади плода, загрозу для життя матері та вагітність внаслідок злочину. Тепер аборти через вади та невиліковну хворобу плода визнали неконституційними. Того ж дня у країні почалися протести — сотні людей вийшли на вулиці, вимагаючи скасувати рішення.
  • Президент Польщі Анджей Дуда прокоментував протест через кілька днів після його початку. Він вважає, що рішення потрібно підкоригувати, а в разі необхідності він готовий іти на компроміс.