У Польщі відбулася одна з наймасовіших акцій протесту — через заборону абортів на «Жіночий страйк» вийшли 100 тисяч людей

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

У Варшаві ввечері в пʼятницю, 30 жовтня, відбулася одна з наймасовіших акцій протесту проти практично повної заборони абортів у Польщі. У центр столиці на «Жіночий страйк», за даними поліції, вийшли близько 100 тисяч протестувальників. Про це повідомляє RMF24.

Учасники пройшли центром міста, а потім розділилися на групи. Одна з них рушила до будинку Ярослава Качинського, лідера правлячої партії «Право і справедливість», яка ініціювала рішення про заборону абортів. Туди стягнули велику кількість поліції.

Під час протестних акцій відбулися сутички — поліція затримала 30 людей, один правоохоронець отримав поранення.

Акції протесту, які не вщухають уже дев’ятий день, пройшли і в інших польських містах.

  • 22 жовтня Конституційний трибунал Польщі посилив антиабортне законодавство. До цього аборти в країні дозволяли тільки в трьох випадках — через вроджені вади плоду, загрозу для життя матері та вагітність в результаті злочину. Тепер аборти як через дефекти, так і невиліковну хворобу плода визнали неконституційними. Того ж дня в країні почалися протести — сотні людей вийшли на вулиці, вимагаючи скасувати рішення.
  • Президент Польщі Анджей Дуда прокоментував протест через кілька днів після його початку. Він вважає, що рішення потрібно підкоригувати, а в разі необхідності він готовий іти на компроміс.