У Польщі хочуть засудити лідерку протестів за права жінок. Їй інкримінують образу поліції та підбурювання до нападів на церкви

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
У Польщі хочуть засудити лідерку протестів за права жінок. Їй інкримінують образу поліції та підбурювання до нападів на церкви

Marta Lempart / Facebook

У Польщі висунули обвинувачення Марті Лемпарт, яка є співорганізатором протестів «Жіночий страйк», що розпочалися у 2016 році після спроби уряду обмежити право на аборт. Жінка продовжує брати участь в акціях на тлі останнього рішення про майже повну заборону абортів.

Їй загрожує 8 років в’язниці, повідомляє AFP.

Як повідомили у прокуратурі, Лемпарт порушувала коронавірусні обмеження, ображала поліцію та підтримувала напади на церкви під час останніх протестів, що спалахнули після рішення конституційного трибуналу про обмеження абортів.

Активістка відмовилась свідчити та визнавати свою провину. Лемпарт — юрист за освітою, раніше керувала будівельною компанією.

Протягом останніх років жінку безліч разів затримувала поліція, їй висували близько 40 обвинувачень, пише Vogue. Одне з найабсурдніших обвинувачень проти Лемпарт — це «руйнування навколишнього середовища» шляхом використання мегафону на вуличних акціях.

За її словами, ідея «Жіночого страйку» народилася в жовтні 2016 року — після першої спроби правлячої партії «Право і справедливість» обмежити право на аборт. Назву обрали з огляду на активність профспілки «Солідарність», яка у 1980-х роках боролася з комуністичною владою за допомогою страйків.

Зазначається, що одна з головних суспільних сил Польщі, які хочуть обмежити право на аборт, — це католицька церква. Наразі у країні протести «Жіночого страйку» називають революцією — протягом останніх п’яти років на них виходять мільйони людей.

До останніх обмежень у Польщі, за офіційними даними, робили менш ніж 2 тисячі абортів на рік. При цьому до 200 тисяч жінок щороку роблять аборти нелегально або за кордоном.

  • Раніше в Польщі аборти дозволяли тільки у трьох випадках: через вроджені вади плода, загрозу для життя матері та вагітність внаслідок зґвалтування або інцесту.
  • Після рішення Конституційного трибуналу про посилення антиабортного законодавства у 2020 році у країні почалися протести — сотні людей вийшли на вулиці, вимагаючи скасувати обмеження. Президент країни Анджей Дуда прокоментував протест через кілька днів після його початку. Він заявляв, що рішення потрібно підкоригувати і що в разі необхідності він готовий іти на компроміс.
  • Наприкінці січня Конституційний трибунал Польщі виніс остаточне рішення про заборону робити аборт через патологію плода, якщо вона не загрожує життю і здоров’ю матері.