Польща хоче заборонити соцмережам видаляти дописи та банити користувачів на власний розсуд

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Польща хоче заборонити соцмережам видаляти дописи та банити користувачів на власний розсуд

Photo by kyryll ushakov on Unsplash

Міністерство юстиції Польщі готує гучний законопроєкт, за яким адміністраторам соцмереж буде заборонено видаляти дописи та блокувати користувачів. У цій ініціативі вбачають реакцію на низку гучних банів акаунтів президента США на провідних платформах — Twitter, Facebook, Instagram та YouТube.

Про це повідомляє Euractiv.

У міністерстві вважають, що соцмережі мусять слугувати майданчиками для свободи слова, але їхні керівництва надто часто видаляють контент або блокують користувачів.

«Жертви ідеологічної цензури часто є представниками різноманітних польських рухів, чий онлайн-контент видалили чи заблокували», — заявив міністр Збігнєв Зьобро.

За словами державного секретаря міністерства Себастьяна Калети, для Польщі саме час встановити правила, спрямовані на «захист свободи слова в Інтернеті від зазіхань великих корпорацій».

Згідно з документом, адміністрація соцмереж зможе видаляти дописи чи блокувати користувачів лише в тому разі, якщо знайде порушення польського законодавства. І навіть в такому випадку користувачі мають право на оскарження — соцмережу навіть можна буде засудити, якщо її пояснення визнають незадовільними або ж вони надійдуть пізніше ніж за 48 годин.

Міністерство порівняло свій законопроєкт із рішеннями, які ухвалили в інших країнах — наприклад, у Німеччині та Франції, хоча має зовсім іншу мотивацію.

«Ці країни наголошують на швидкому видаленні контенту, підозрюваному в порушенні закону, замість того, щоб захищати свободу слова. Тобто їхні регуляції репресивні», — пояснює польський Мін’юст у записці до законопроєкту.

Урядова коаліція Польщі, представлена право-консервативними партіями «Право і справедливість», «Порозуміння» та «Солідарна Польща», розглядається як одна з найпалкіших союзниць президента США Дональда Трампа у Європі. Протягом передвиборчої кампанії на державних телеканалах Польщі регулярно хвалили Трампа та негативно відгукувалися про його опонента Джо Байдена.