Генпрокурор Польщі хоче заборонити Комуністичну партію, «яка ставить під сумнів демократичний порядок»

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Генпрокурор Польщі хоче заборонити Комуністичну партію, «яка ставить під сумнів демократичний порядок»

Komunistycznej Partii Polski

Генеральний прокурор Польщі Збігнєв Зьобро подав до Конституційного суду клопотання про заборону польської Комуністичної партії. Він вважає дії партії несумісними з конституцією.

Про це йдеться на сайті прокуратури.

«Комуністична партія Польщі, серед іншого, посилається в своїй програмі та практиці на тоталітарні методи і практики комунізму, що є несумісним з Конституцією Республіки Польща», — йдеться у поданні.

Національна прокуратура провела аналіз, який показав, що члени Комуністичної партії Польщі ставлять під сумнів демократичний порядок у Польщі. За даними прокуратури, члени КПП «прямо закликають до революції, подібної Жовтневої революції в Росії, після якої до влади прийшли більшовики».

«З цієї причини Генеральний прокурор вирішив, що і цілі, і діяльність Комуністичної партії Польщі повинні бути визнані несумісними з конституцією, а її діяльність повинна бути припинена», — наголосили у прокуратурі.

  • 25 січня 2016 року Вищий адміністративний суд України остаточно заборонив Комуністичну партію. Закон «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні і заборону пропаганди їх символіки» набув чинності в травні 2015 року.
  • У липні 2015 року тодішній глава Мінʼюсту України Павло Петренко видав три накази, які визначають, що компартії України не відповідають вимогам закону.