«Потужний сигнал для Росії». США перемістять частину військ із Німеччини до Польщі

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:

США надішлють до Польщі дві тисячі військових у рамках стримування російської агресії. Частину військових перемістять з Німеччини після заяви Дональда Трампа про небажання Берліну платити внески до НАТО.

Про це американський та польський президенти домовились на зустрічі у Вашингтоні, повідомляє Reuters.

Польський президент Анджей Дуда став першим іноземним лідером, який відвідав Білий дім після спалаху пандемії коронавірусу. Він назвав співробітництво у галузі оборони дуже важливим для європейської безпеки і висловив сподівання, що США розмістять у Польщі більше військ, ніж домовлялися раніше.

«Якщо вони за це платитимуть… За надсилання додаткових військ, то ми, імовірно, перемістимо їх з Німеччини до Польщі», — заявив Дональд Трамп.

США надішлють до Польщі 2 тисячі військових П’ятого армійського корпусу з Кентуккі та винищувачі F-16, наразі дислокуються в Німеччині.

Згідно з новими домовленостями, США збільшать свою військову присутність у Польщі для подальшого стримування російської агресії. Американський президент сказав, що це рішення — «потужний сигнал для Росії». Він також розкритикував Німеччину через закупівлю російських енергоносіїв.

«Ви витрачаєте мільярди доларів на Росію, а потім ми маємо захищати вас від Росії. Я думаю, це… дуже погано», — сказав він.

Візит Дуди до США вважають одним з кроків у його передвиборчій кампанії — голосування відбудеться вже цієї неділі. Польский лідер став одним з найулюбленіших іноземних партнерів Трампа — президенти зустрічались наодинці щонайменше п’ять разів.

Критики називають візит Дуди спробою покращити його рейтинг, який помітно впав за кілька тижнів до виборів.