ДУС шукає компанії, які відчистять від фарби фасад Офісу президента. Ці послуги оцінюють до 300 тисяч гривень

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
ДУС шукає компанії, які відчистять від фарби фасад Офісу президента. Ці послуги оцінюють до 300 тисяч гривень

Оксана Коваленко / «Бабель»

Державне управління справами обирає компанії, які проведуть ремонтні роботи в Офісі президента після суботньої акції протесту прихильників засудженого активіста Сергія Стерненка, зокрема відмиють фарбу з фасаду будівлі.

Про це повідомили у пресслужбі президента.

У ДУС обіцяють потім публічно відзвітувати про всі виконані роботи. «ДУС вибиратиме компанії, що мають спроможності виконати необхідні роботи й вартість послуг яких буде найменшою», — наголосили в ОП.

Там зазначили, що вже близько 10 компаній запропонували свої послуги з відчищення фарби з граніту на фасаді. «Вони оцінюють обсяг робіт та визначають, чи мають відповідні хімічні розчини. Вартість цих послуг може становити 250—300 тис. грн», — зазначають у відомстві.

Також, додають в ОП, підбирають компанії та підраховують витрати для проведення інших відновлювальних робіт — заміни кількох дверей, вікон, ремонту пошкоджених приміщень, де сталося загоряння.

Нагадаємо, раніше в ОП повідомляли, що, за попередніми оцінками, вартість відновлювальних робіт може становити близько 2 мільйонів гривень. Але ця сума ще не кінцева і може зрости. Там пояснювали, якщо не почати змивати фарбу впродовж 72 годин, то вона «вʼїсться у граніт». Але 22 березня, через менш ніж 48 годин, почали змивати фарбу.

Водночас деякі активісти заявили, що 2 мільйони — це занадто багато. Співзасновник громадської ініціативи «Києве, мий» Єлісей Ходоловський стверджував, що на прибирання та відмивання фасаду потрібно приблизно 80 тисяч гривень.

  • Увечері 20 березня біля Офісу президента пройшла акція на підтримку засудженого активіста Сергія Стерненка і підозрюваного в убивстві журналіста Павла Шеремета Андрія Антоненка. Учасники акції розписали стіни ОП, закидали будівлю димовими шашками та намагалися підпалити табличку «Президент України». Один з учасників розбив скло у дверях центрального входу— у цьому підозрюють ветерана, засновника видавництва «Дім химер» Владислава Сорда.
  • Заступник глави МВС Антон Геращенко назвав такі дії «провокацією», а «зацікавленим» у цьому — лідера «Європейської солідарності» Петра Порошенка. У політика назвали ці звинувачення «параноєю» та очікують від Геращенка вибачень і спростування.
  • Фракція «Слуга народу» заявила про наміри ініціювати позачергове засідання Верховної Ради «у найкоротший термін» через події під час акції.
  • Прихильники Стерненка 22 березня заявили про підготовку нової акції під Офісом президента. Дату оголосять згодом.