У «Слузі народу» чекають вибачень від «деяких партій» за події під ОП. У «Євросолідарності» відхрещуються

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
У «Слузі народу» чекають вибачень від «деяких партій» за події під ОП. У «Євросолідарності» відхрещуються

Ратинський В'ячеслав / УНІАН

Перший заступник глави фракції «Слуга народу» Олександр Корнієнко вважає, що «деякі політичні партії» мають визнати свою відповідальність та вибачитися за події під час акції протесту під Офісом президента.

Про це він заявив в коментарі Інтерфакс-Україна.

«Вважаємо, що деякі політичні партії мають визнати відповідальність за події на Банковій. Адже через свої ЗМІ вони рекламували протестну кампанію за Сергія Стерненка, і певні депутати запрошували всіх прийти на акцію в суботу […] Вони мають понести принаймні моральну і політичну відповідальність за те, що сталося. Вибачитися за безлад, який вони підтримували. Ці особи зробили для російських пропагандистів за один вечір суботи більше, ніж за місяць телеканали Медведчука [телеканали, що потрапили під санкції], — заявив Корнієнко.

Також він наголосив, що фракція виступає за проведення вже цього тижня позачергового засідання Верховної Ради для оцінки подій під час акції.

Водночас, у партії «Європейська солідарність», яку очолює п’ятий президент Петро Порошенко, заявили, що їхня політсила не входила у число ініціаторів акції на Банковій. «Нас не було серед ініціаторів акції, але усім зрозуміло, що справа Стерненка стала політичною і тому потребує політичних рішень для розрядки ситуації», — наголосили в заяві партії.

Разом з тим, в «Євросолідарності» додають, що фракція підтримує позачергове засідання Ради, але «за умови розгляду дійсно важливих питань».

Спікер парламенту Дмитро Разумков, коментуючи можливість позачергового засідання Ради, повідомив, що наразі ніхто з депутатів не брав підписні листи для збору голосів за скликання засідання.

  • Увечері 20 березня біля Офісу президента пройшла акція на підтримку засудженого активіста Сергія Стерненка і підозрюваного в убивстві журналіста Павла Шеремета Андрія Антоненка. Учасники акції розписали стіни ОП, закидали будівлю димовими шашками, а також намагалися підпалити табличку «Президент України». Один з учасників розбив скло у дверях центрального входу. У цьому вчинку підозрюють ветерана, засновника видавництва «Дім химер» Владислава Сорда.
  • Заступник глави МВС Антон Геращенко назвав такі дії «провокацією», а «зацікавленим» у цьому — лідера «Європейської солідарності» Петра Порошенка. У політика назвали ці звинувачення «параноєю» та очікують від Геращенка вибачень і спростування.
  • В Офісі президента підрахували збитки через пошкодження будівлі — їх оцінюють у 2 мільйони гривень і зазначають, що сума ще може зрости. 22 березня почали відмивати фарбу з фасаду ОП.
  • Один з організаторів акції Сергій Філімонов розповів, що на захід готувався перфоманс, але бити вікна ніхто не планував. При цьому деякі активісти заявили, що 2 мільйони — це занадто багато. Вони стверджують, що на прибирання та заміну скла потрібно не більше ніж 100 тисяч гривень.