Сенатор Берні Сандерс засудив винахідника Ілона Маска за «аморально» високі прибутки. Той відповів, що допомагає людству

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Сенатор Берні Сандерс засудив винахідника Ілона Маска за «аморально» високі прибутки. Той відповів, що допомагає людству

Gage Skidmore / Daniel Oberhaus / Flickr

Між двома визначними особистостями США — сенатором Берні Сандерсом, відомим за своїми соціалістичними переконаннями, і винахідником Ілоном Маском, який у лютому здобув статус найбагатшої людини світу, — виникла суперечка через гроші та податки. Політик засудив мільярдера за його статки, а той відповів, що взагалі-то допомагає людству.

Дискусія між ними розгорнулася у Twitter.

Минулого тижня Берні Сандерс у серії дописів атакував найбільші корпорації США й окремих мільярдерів через те, що вони заробляють величезні гроші та при цьому сплачують менше податків, ніж більшість американців.

«Це неприйнятно, що деякі з найбільших корпорацій Америки нічого не сплатили як податок на прибуток після того, як отримали мільярди доларів прибутку. Це неприйнятно, що мільярдери зараз платять менший податок на прибуток, ніж решта 90%», — написав демократичний сенатор.

Сенатор від штату Вермонт Берні Сандерс.

Ethan Miller / Getty Images

Політик також засудив особисто Ілона Маска та Джеффа Безоса. Зокрема, Сандерс зазначив, що останній має статки в розмірі $182 мільярди та при цьому заважає своїм робітникам організуватися у профспілки, щоб захистити свої трудові права і збільшити оплату праці.

Сенатор підкреслив, що найбагатшим людям і корпораціям слід сплатити «чесну долю» податків, і озвучив «вимоги народу», за якими найбільш прибуткові корпорації мають не лише платити більше податкових зборів, але й ставитися з повагою до своїх співробітників.

«Ми перебуваємо в моменті американської історії, коли двоє хлопців — Ілон Маск і Джефф Безос — володіють більшим багатством, ніж решта 40% людей у цій країні. Такий рівень жадібності та нерівності не лише аморальний. Він може дестабілізувати», — написав він.

Маск відповів на допис політика лише через кілька днів, після того як його процитували у статті Clean Technica, назвавши «ідіотським». Видання зазначає, що хоч зростаюча нерівність у США справді є проблемою, а країна сильно відстає у плані соціальної справедливості від Європи, однак закиди Сандерса «вводять в оману».

«Багатство Ілона Маска не в золоті чи грошах. Його немає в будинках і яхтах. Його величезне багатство пов’язане з тим, що компанії, які він заснував, стали такими великими й успішними, і з тим фактом, що він не продає свої акції в цих компаніях. Він настільки багатий, тому що інвестори вклали багато грошей в очікуванні, що його компанії з роками працюватимуть дедалі краще», — зазначається в тексті.

Видання підкреслює, що Маск здобув свої статки завдяки тому, що люди вважають його компанії інноваційними та важливими для майбутнього. Отже, Сандерсу та його прибічникам варто припинити вводити людей в оману і тим самим відштовхувати від ідеї про економічну та соціальну справедливість.

Мільярдер і винахідник Ілон Маск.

Win McNamee / Staff

«Я накопичую ресурси, щоб допомогти зробити життя міжпланетним і поширити світло розуму до зірок», — прокоментував Маск критику на свою адресу.

Відповідь мільярдера закономірно почали висміювати, пригадуючи його неоднозначні вчинки, які важко назвати розумними.

«Поширювати світло розуму до зірок — це чудовий план, який треба починати вдома», — прокоментував заяву винахідника один з користувачів Twitter, прикріпивши його спільне фото з репером Канье Вестом. Торік Маск підтримав артиста в його спробах висунутися у президенти, однак згодом відсторонився, почувши його фанатичні висловлювання.

В інших коментарях мільярдеру пригадали, що від міжпланетних перельотів виграють знову ж таки лише приватні інвестори, і це потребуватиме десятиліть, а планета Земля потребує підтримки просто зараз. Коментатори також зазначили, що хоч ідея освоєння космосу є чудовою, однак інвестиції Маска у криптовалюти значно шкодять довкіллю.

Схожу відповідь у дискусії дав і Сандерс.

«Космічні подорожі — захоплююча ідея, але зараз нам потрібно зосередитися на Землі й створити систему прогресивного оподаткування, щоб діти не голодували, люди не були бездомними та всі американці мали доступ до медичних послуг. Нерівність в Америці є просто непристойною та загрожує нашій демократії», — написав сенатор.

Однак й у позиції Сандерса знайшлися критики — один з них нагадав, що саме Маск працює у напрямку стійкої енергетичної та транспортної системи й регулювання штучного інтелекту для уникнення загроз людству тощо.

Подібні зауваження стосуються доробок Маска у сфері будівництва електрокарів, що не забруднюють міське повітря, системи супутникового інтернету Starlink, яка допоможе встановити швидкісний зв’язок у будь-якій точці світу, а також нещодавнього оголошення про конкурс на найкращу систему поглинання вуглецю з атмосфери.

Винахідник пообіцяв по мільйону доларів на супутні витрати усім учасникам конкурсу, які заповзялися розробити систему відкачування вуглецю — головного парникового агента, що впливає на підвищення середньої температури планети. Троє переможців отримають 50, 20 і 10 мільйонів відповідно.

  • Керівник компанії Tesla Ілон Маск змінив назву своєї посади на титул «технокороля» компанії. Про це Tesla офіційно сповістила Комісію з цінних паперів і бірж США. У тому ж документі зазначено, що фінансовий директор Tesla Зак Кіркхорн отримав інше «звання» — «майстра над монетою».
  • Ілон Маск спровокував зростання криптовалюти Dogecoin на 44%, опублікувавши у Twitter два меми. Dogecoin, яка отримала свою назву на честь мема про пса, почала зростати в ціні завдяки одному слову.
  • Сенатор Берні Сандерс разом із колежанкою Елізабет Воррен розробили законопроєкт, що пропонує ввести у США «податок на багатство» — 2% зборів для сімей, що володіють статками понад $50 мільйонів. На переконання авторів документу, це допоможе боротися з економічною нерівністю.
  • Берні Сандерс у 2020 році був головним суперником Джо Байдена на праймеріз Демократичної партії США для участі на виборах президента. Однак у квітні він вийшов з гонки, і єдиним претендентом залишився колишній віцепрезидент, який і став партійним кандидатом.