Земля перетнула незворотну точку кліматичних змін ще 50 років тому. Тепер потрібно «висмоктувати» вуглець з атмосфери

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Земля перетнула незворотну точку кліматичних змін ще 50 років тому. Тепер потрібно «висмоктувати» вуглець з атмосфери

Завод із захоплення вуглецю з атмосфери, Швейцарія

climeworks.com

Незворотну точку кліматичних змін Земля відчула ще в 1960-х роках, коли більшості людей нічого не було відомо про згубний вплив парникових газів, підвищення температур і танення льодовиків. Тепер людству потрібно не просто скорочувати викиди вуглецю, а й вилучати його з атмосфери.

Про це йдеться в новому дослідженні норвезьких науковців, повідомляє Business Insider.

За висновками дослідників, навіть якщо ми повністю зупинимо викиди парникових газів сьогодні, Земля продовжить нагріватися протягом століть, і ніщо не врятує льодовики від танення.

Це пояснюється тим, що кліматичні зміни — циклічний процес, який підтримує сам себе. Внаслідок танення вічної мерзлоти виділяється більше парникових газів, які потім посилюють потепління. Щоб зупинити це, потрібно «висмоктувати» вуглекислий газ із довкілля.

Моделювання продемонструвало, що якби викиди повністю припинилися в 2020 році, то рівень моря в 2500 все одно був би на 2,5 метра вище, ніж у 1850. А щоб запобігти підвищенню температури на 3 градуси, викиди мали б припинитися в 1960-х роках — тобто ще до того, як більшість людства усвідомила небезпеку.

«Так, це іронія. Але, звичайно, наукова спільнота вже знала про глобальне потепління в 1960-х», — сказав співавтор дослідження Йорген Рандерс.

Вчені переконані, що до 2100 року рівень моря підніметься настільки, що сотні мільйонів людей будуть вимушені мігрувати зі своїх місць проживання, тому сьогодні компаніям варто розвивати технології для широкомасштабного висмоктування парникових газів з атмосфери.

Технічно така стратегія відома як захоплення та зберігання вуглецю — Carbon capture and storage. Оскільки потепління буде розвиватися навіть після припинення викидів до 2100 року, що передбачено Паризькою кліматичною угодою, доведеться щороку вилучати з атмосфери понад 30 млрд тонн вуглекислого газу.

Технологія захоплення вуглецю з 2014 року працює на електростанціях у США та Канаді. Всього в світі діє близько 20 комерційних проєктів для зниження викидів, ще стільки ж розробляються. Як правило, вуглець після захоплення ховають під землю до порожнин, що залишилися після видобутку нафти й газу, або до біореакторів, де його поїдають водорості.

Для вилучення всього надлишку вуглекислого газу людству знадобиться близько 33 тис. великих заводів з захоплення, які працюватимуть без зупинки. Попри всю економічну складність такого проєкту, він найбільш безпечний з усіх, що пропонують учені.