Льодовики Антарктиди тануть швидше, ніж розраховували вчені. Темпи зростання рівня моря можуть катастрофічно прискоритися

Автор:
Борис Васильківський
Дата:

Учені зʼясували, що група льодовиків, що охоплюють восьму частину берегової лінії східної Антарктиди, тане через потепління морів, пише The Guardian.

У цьому антарктичному регіоні зберігається величезна кількість льоду — якщо він розтане, в довгостроковій перспективі це підвищить рівень світового океану на десятки метрів.

Через низькі температури східна Антарктида до недавнього часу вважалася загалом стабільною, але дослідження показують, що й цей регіон схильний до кліматичних змін.

Відомо, що великий льодовик Тоттен відступає, а новий аналіз показує, що довколишні льодовики в районі східної Антарктиди теж втрачають лід.

На схід від Тоттена, в затоці Вінсеннеса, висота льодовиків з 2008 року знизилася приблизно на три метри, хоча до цього втрати не реєструвалися.

На захід від Тоттена, на Землі Уїлкса, з 2009 року швидкість втрати висоти подвоїлася, і на сьогоднішній день льодовики зменшилися приблизно на два з половиною метри.

Учені отримали такі дані з докладних карт швидкості руху і висоти льоду, створених NASA на основі супутникових даних.

theguardian.com

Алекс Гарднер, гляціолог з лабораторії реактивного руху NASA в Пасадені (Каліфорнія), зазначив: «Зміна не здається випадковою, вона виглядає систематичною. Це натякає на глибинні океанічні впливи, які були неймовірно сильними в західній Антарктиді. Тепер ми можемо знайти чіткий звʼязок із тим, що океан починає впливати на східну Антарктиду».

Лід у західній Антарктиді вже стрімко відступає, і вчені повідомили про трикратне прискорення за останні роки, що означає, що він зникає швидше, ніж будь-коли раніше.

У квітні дослідники виявили, що приховане танення під поверхнею океану теж посилюється, що незабаром дозволить Антарктиді обігнати Гренландію за ступенем впливу на зростання рівня світового океану.

Східна Антарктида надзвичайно далека і порівняно мало вивчена. Що станеться з льодовиками, залежатиме від того, наскільки багато вони отримають теплої води, і це повʼязано з формою берегів і морського дна під ними.

За словами Кріса Фогвилла, професора в Університеті Кила в Англії, який не брав участь в дослідженнях NASA, це відкриття говорить про те, що темп зростання рівня моря буде набагато вищим, ніж передбачалося раніше.