В Арктиці почали танути підводні поклади замороженого метану. Це може суттєво прискорити кліматичні зміни

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
В Арктиці почали танути підводні поклади замороженого метану. Це може суттєво прискорити кліматичні зміни

Annie Spratt / Unsplash

Учені виявили, що заморожені поклади метану у водах Північного Льодовитого океану біля узбережжя російського Сибіру почали танути. Викиди великої кількості парникових газів можуть прискорити глобальне потепління, а причиною цього явища вважають уже наявні кліматичні зміни.

Про це повідомляє The Guardian.

Високий рівень парникових газів виявили на глибині 350 метрів у морі Лаптєвих. Там зосереджені великі об’єми замороженого метану та інших газів, зокрема гідратів.

Парниковий ефект метану у 80 разів сильніший, ніж у вуглекислого газу. Геологічна служба США вважає вивільнення арктичних покладів одним з найбільш серйозних сценаріїв різких кліматичних змін.

Міжнародна команда з 60 вчених з різних країн на російському кораблі «Академік Келдиш» заявила, що більшість бульбашок розчиняються у воді, проте рівень газу на поверхні в 4—8 разів вищий за норму, і він виходить в атмосферу. Учені переконані, що серйозного впливу на процес глобального потепління немає, проте процес запущений і буде тривати.

Команда попереджає, що результати дослідження є попередніми — шкалу викидів не затвердять, поки корабель не повернеться з плавання і науковці належним чином не перевірять дані. Проте відкриття потенційно дестабілізованих покладів заморожених газів може свідчити про те, що досягнуто нової безповоротної точки глобального потепління.

Арктика опинилася в епіцентрі наукових дебатів щодо вразливості покладів метану в океані. Відтоді як арктична температура почала зростати вдвічі швидше, питання про вихід газів у атмосферу стало ще більш критичним, проте комп’ютерне моделювання поки не дає на нього однозначної відповіді.

Команда науковців на російському судні вважає, що вони першими підтвердили, що на широкій ділянці на відстані 600 км від берега метан вже виходить.

На деяких ділянках вчені виявили хмари бульбашок, що піднімаються з дна, а на одній з локацій в морі Лаптєвих на глибині 300 метрів концентрація метану перевищувала очікувану в 400 разів.

Найбільш вірогідною причиною дестабілізації покладів замороженого газу стали теплі течії з Атлантики, поява яких в цьому регіоні зумовлена діяльністю людини.