Червень був рекордно теплим у Сибіру. Метеорологи заявляють, що Арктика нагрівається швидше за решту світу

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Червень був рекордно теплим у Сибіру. Метеорологи заявляють, що Арктика нагрівається швидше за решту світу

Озеро Байкал, Сибір.

Daniel Born / Unsplash

За оцінками Служби моніторингу атмосфери Коперника (CAMS), червень 2020 року в Сибіру був рекордно теплим. Про це повідомляє CNN.

«Більш високі температури забезпечують ідеальні умови для того, щоб починалися пожежі, які важко загасити», — сказав старший науковець CAMS Марк Паррингтон.

Викиди вуглекислого газу в Сибіру в червні були найвищими за 18 років, перевищивши рекорд червня 2019 року, що становив 53 мегатонни.

За оцінками метеорологів, 20 червня температура у Східному Сибіру сягнула максимуму в Арктиці — плюс 37 градусів за Цельсієм. Попередні рекорди були на Алясці у 1969 році та на сході Сибіру в 1973 році, але на 1—2 градуси менші.

Сибірська спека також сприяла падінню рівня морського льоду в Північному Льодовитому океані.

На всій планеті минулого місяця спостерігалася рекордна температура. У 2020 році CAMS виявила, що 4 з перших 6 місяців року були найспекотнішими за всю історію або наближалися до попередніх рекордів. Винятками стали лютий і березень 2020 року, які були другими найтеплішими з будь-коли зареєстрованих у світі.

«Зʼясувати, що спричинило ці рекордні температури, нелегко, адже існує безліч факторів, що залежать один від одного. Викликає занепокоєння те, що Арктика нагрівається швидше за решту світу», — зазначили метеорологи.