Розслідування штурму Капітолія концентрується на теорії про «підбурювання до заколоту». Чи винний у цьому Трамп — досі визначають

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Розслідування штурму Капітолія концентрується на теорії про «підбурювання до заколоту». Чи винний у цьому Трамп — досі визначають

Samuel Corum / Stringer / Getty Images

Розслідування подій 6 січня у Вашингтоні (округ Колумбія), коли сотні прибічників тодішнього президента США Дональда Трампа штурмували Капітолій, де обидві палати парламенту затверджували перемогу Джо Байдена, концентрується на теорії про «підбурювання до заколоту». Прокурор, який веде справу, вказує на Трампа як на центральну фігуру бунту, унаслідок якого загинули п’ятеро людей, але прямо відповідальним його не називає.

Про це пише Business Insider.

За словами федерального прокурора Майкла Шервіна, розслідування, найімовірніше, завершиться звинуваченням у «підбурюванні до заколоту» щодо певних підозрюваних, особистості яких наразі не розкривають.

«Я вважаю, що факти вказують на такі обвинувачення. І я думаю, коли ми просунемося далі, на це вкажуть ще більше фактів», — сказав Шервін.

Згідно з американським законодавством, «підбурювання до заколоту» є кримінальним злочином, що має на меті повалення уряду США або заходи, що заважають його діяльності. Подібні обвинувачення вкрай рідкісні.

«Якщо дві або більше особи… змовились з метою скинути, придушити або знищити силою уряд США, або почати війну проти них, або протидіяти владі силою, або силою запобігати, перешкоджати чи затримувати виконання будь-якого закону США… вони будуть оштрафовані за цією статтею або ув’язнені не більш ніж на 20 років», — пояснює суть статті про змову для підбурювання до заколоту підрозділ Корнелльського університету.

Шервін також зазначив, що розслідування досі визначає, чи має Дональд Трамп понести кримінальну відповідальність за заколот.

«Безсумнівно, Трамп — магніт, що привів людей до округу Колумбія 6 січня. Тепер питання полягає в тому, чи винний він у всьому тому, що сталося під час штурму?» — сказав прокурор.

Наразі розслідування вже призвело до понад 400 проваджень, багато з них — за вчинення тяжких кримінальних злочинів. Зокрема, понад сто людей звинуватили в нападі на правоохоронців.

За словами Шервіна, близько 10% усіх проваджень стосуються змови, у якій слідчі вбачають докази спланованих дій праворадикального ополчення. Наразі розслідування працює над тим, щоб виявити більше деталей цих планів.