Китай звинуватив США у «навʼязуванні своєї демократії всьому світу» перед початком саміту, присвяченого перезапуску відносин

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Китай звинуватив США у «навʼязуванні своєї демократії всьому світу» перед початком саміту, присвяченого перезапуску відносин

U.S. Department of Agriculture / Flickr

Перед самітом США та Китаю на Алясці, що має на меті перезапустити напружені відносини, розгорівся скандал із взаємними обвинуваченнями, у якому головний дипломат Пекіна Ян Цзечі звинуватив Вашингтон у нав’язуванні демократії всьому світу.

Однак попри це американська сторона вважає, що переговори проходять добре, пише CNN.

Саміт на Алясці організували для перегляду стосунків між двома країнами, що мало не дійшли до повного розриву під час останнього року президентства Дональда Трампа. Ще місяць тому міністр закордонних справ Китаю Ван Ї, коментуючи прийдешню зустріч з американськими дипломатами, заявив, що стосунки обох країн «зійшли з рейок», і закликав до їх «перезапуску».

Але незадовго до початку саміту обидві сторони почали сигналізувати про те, що можливостей для компромісу вкрай мало, і вже за день до зустрічі посол Китаю в США Цуй Тянькай заявив, що не має «високих очікувань» щодо переговорів.

На початку саміту, коли представники Вашингтона й Пекіна виступили перед журналістами, держсекретар США Ентоні Блінкен пообіцяв сповістити китайських дипломатів щодо «глибокого занепокоєння» адміністрації Джо Байдена деякими діями керівництва Китаю.

Голова китайської делегації миттєво зреагував на це й звинуватив США перед журналістами у «втручанні у внутрішні справи» його країни, а також закликав «припинити нав’язувати свою демократію всьому світу». Ян Цзечі також додав, що багато американців «насправді мало вірять у демократію в США».

Після цього Блінкен звинуватив Цзечі у порушенні регламенту та зажадав від нього спростування своїх слів. Китайці звинуватили американців у «зверхності», а ті відповіли, що гості країни роблять «показуху».

Однак самі переговори, що тривають за закритими дверима, виявились більш спокійними. По завершенню першого етапу саміту представник Білого дому повідомив, що діалог між США і Китаєм був «змістовним, серйозним і прямим».

«Ми використали зустріч як і планували, щоб окреслити наші інтереси й пріоритети, і ми почули те саме від наших китайських колег», — заявив він перед початком другого етапу.

Зазначається, що пандемія коронавірусу майже не зачепила китайську економіку та значно зміцнила позиції правлячої Комуністичної партії, яка посилила репресії в Гонконгу й Синьцзяні. Тепер Китай жадає визнання себе рівним партнером поряд із США, і сподівається, що погрозливі заяви Байдена не вплинуть на реальні відносини, як це було під час правління Барака Обами.