Китай реформував виборчу систему Гонконгу, щоб не допустити обрання демократичних кандидатів

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Китай реформував виборчу систему Гонконгу, щоб не допустити обрання демократичних кандидатів

Feng Li / Getty Images

Парламент Китаю ухвалив реформу виборчої системи напівавтономного Гонконгу, що дозволить знизити кількість демократично обраних представників до його законодавчого зібрання, попри застереження адміністрації президента США.

Про це пише Financial Times.

Просування реформи, що приведе до влади Гонконгу більше пропекінських депутатів, загострить конфронтацію між Китаєм і США довкола знищення самостійності міста та репресій проти його демократичних рухів.

Це рішення Пекіна відбулося на тлі запланованої зустрічі китайського керівництва з представниками адміністрації Джо Байдена, серед яких буде присутній голова Держдепу Ентоні Блінкен — лише вчора він заявив, що США продовжать боротися з порушенням демократії та прав людини в Гонконгу.

Закон про вибори в Гонконгу розглядають як наступний крок у позбавленні Гонконгу демократичних порядків після того, як торік Пекін схвалив закон про національну безпеку, за яким спецслужби Китаю отримали повноваження в напівавтономному місті, а опозиція потрапила під удар через розмиті формулювання про тероризм.

Блінкен нагадав, що нова адміністрація США продовжить санкції проти чиновників, причетних до придушення демократії в Гонконгу, і нагадав про санкції проти американських компаній, які ще працюють у місті.

Лондон, чиєю колонією Гонконг був до 1997 року, перегляне закон про вибори в місті на предмет порушень китайсько-британського договору 1984 року про захист прав і свобод гонконгців після передачі міста під владу Пекіна.

За словами міністра закордонних справ Великої Британії Домініка Рааба, закон про вибори «знищує простір для демократії» в Гонконгу всупереч обіцянкам, який дав Китай.

В понеділок представництво МЗС Китаю в Гонконгу викликало іноземних дипломатів і застерегло їх від будь-яких дій чи заяв щодо законопроєкту про вибори, що посилить «виборчий комітет», який буде вирішувати, хто з кандидатів потрапить до законодавчого зібрання міста. Раніше половина депутатів обиралась на відкритих виборах.

«Кілька країн, керуючись політичними мотивами та ідеологічними упередженнями, висловили безвідповідальні заяви та навіть погрози втрутитися в рішення центрального уряду щодо вдосконалення виборчої системи. Їхні спроби приречені на поразку», — сказав представник МЗС у Гонконгу іноземним дипломатам.

Очільники американських та китайських дипломатичних відомств зустрінуться на Алясці наступного тижня — це буде перша зустріч урядовців високого рівня з обох країн з тих пір, як Байден розпочав свою роботу як президент США.

  • У 2019 на виборах до районних рад Гонконгу опозиція отримала майже 90% з 452 місць. У тому ж році пропекінське керівництво намагалося провести законопроєкт про екстрадицію на материковий Китай, але через масштабні протести від проєкту відмовилися.
  • Влітку 2020 року зіткнення в Гонконзі поновилися на тлі прийняття «Закону про національну безпеку», який опозиція та активісти назвали диктаторським. Закон розцінюють як відповідь на торішні протести. Він декларує посилення боротьби з сепаратизмом, тероризмом і змовами за участю іноземних урядів. На початку березня 2021 року за цим законом у Гонконзі затримали 47 активістів.
  • Через санкції урядовці Гонконгу отримують зарплату готівкою. Лідер автономії поскаржилась на купи грошей вдома.