Китай оголосив про реформу виборчої системи Гонконгу. До влади приведуть пропекінських політиків

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Китайська влада оголосила про реформування виборчої системи Гонконгу, що дозволить завести до Законодавчої ради більше прихильників Пекіну.

Заява була озвучена на засіданні Всекитайських зборів народних представників (ВЗНП), передає Reuters.

Зараз до Законодавчої ради Гонконгу входять 70 членів, 35 з яких обирають голосуванням у пʼяти округах. Решта обирається через професійні групи, представлені пропекінськими діячами. Кількість місць у Законодавчій раді хочуть збільшити до 90, щоб віддати їх «справжнім патріотам» — прихильникам Пекіну.

Реформа передбачає розширення повноважень пропекінської колегії виборщиків Гонконгу, щоб та могла контролювати обрання кандидатів до Законодавчої ради. Зараз колегія може обирати тільки голову Гонконгу.

  • У 2019 на виборах до районних рад Гонконгу опозиція отримала майже 90% з 452 місць. У тому ж році пропекінське керівництво намагалося провести законопроєкт про екстрадицію на материковий Китай, але через масштабні протести від проєкту відмовилися.
  • Влітку 2020 року зіткнення в Гонконзі поновилися на тлі прийняття «Закону про національну безпеку», який опозиція та активісти назвали диктаторським. Закон розцінюють як відповідь на торішні протести. Він декларує посилення боротьби з сепаратизмом, тероризмом і змовами за участю іноземних урядів. На початку березня 2021 року за цим законом у Гонконзі затримали 47 активістів.