Через санкції урядовці Гонконгу отримують зарплату готівкою. Лідер автономії поскаржилась на купи грошей вдома

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Через санкції урядовці Гонконгу отримують зарплату готівкою. Лідер автономії поскаржилась на купи грошей вдома

RISE / Flickr

Голова адміністрації напівавтономного Гонконгу Керрі Лам поскаржилась на купи грошей, які накопичуються у неї вдома через персональні санкції з боку США. Їх ввели внаслідок прийняття закону про національну безпеку, що має на меті придушення опозиції.

Про це повідомляє Financial Times.

Крім лідерки Гонконгу, лояльної до авторитарної політики компартії, санкції поширюються на 14 інших посадовців урядів Гонконгу та Китаю. Згодом США ввели додаткові санкції, які стосуються банків, що мають справу з цими посадовцями.

Це ставить китайські фінансові установи у незручне становище — вони не можуть не обслуговувати операції в американських доларах.

«Перед вами стоїть голова адміністрації Гонконгу, на яку не поширюються банківські послуги. Я використовую готівку кожен день для всього. У мене вдома купи готівки. Уряд платить мені зарплату готівкою, тому що в мене немає банківського рахунку», — розповіла Лам про наслідки санкцій, які вважає невиправданими.

Китайські та міжнародні банки були вимушені відмовити урядовцям в обслуговуванні, щоб не потрапити під санкції самим. За словами Лам, персональні санкції проти неї це «честь». Вона отримує близько $56 тис. на місяць.

За словами гонконгських чиновників, їм стає складніше відкривати банківські рахунки — деяким із них почали відмовляти ще до ухвалення закону про нацбезпеку через надто сильну відомість.

Наразі в Гонконгу зменшується кількість представництв компаній через новий закон — занепокоєні можливістю потрапити під його дію, вони запитали місцеву владу, як убезпечитися від кримінального переслідування за «змову з іноземними урядами», проте не отримали виразної відповіді.

  • 30 червня парламент Китаю ухвалив закон про посилення спецслужб у Гонконгу. «Закон про національну безпеку» розцінюють як відповідь на торішні протести, що спалахнули після спроби Китаю узаконити екстрадицію підозрюваних у політичних злочинах з міста на материк. Новий закон декларує посилення боротьби з сепаратизмом, тероризмом і змовами за участю іноземних урядів.