«Нам не потрібно конфліктувати». Байден заявив, що добре знає президента Китаю і зможе подолати кризу в стосунках

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
«Нам не потрібно конфліктувати». Байден заявив, що добре знає президента Китаю і зможе подолати кризу в стосунках

Bastiaan Slabbers / NurPhoto via Getty Images

Президент США Джо Байден заявив на тлі загострення кризи у стосунках з Китаєм довкола острова Тайвань, що добре знає китайського лідера Сі Цзіньпіна і спробує владнати ситуацію без конфлікту. Про це він заявив в ефірі одного з телешоу, передає Politico.

За словами Байдена, Сі «дуже яскравий і крутий», але йому бракує почуття демократизму. Американський президент запевнив, що дуже добре знайомий зі своїм китайським колегою, оскільки контактував з ним під час свого віцепрезидентства частіше, ніж з іншими лідерами.

«Питання в тому, що, як я вже йому говорив, нам не потрібно конфліктувати. Але буде надзвичайне змагання. І я не буду діяти в той спосіб, який йому знайомий… Я не буду робити це так, як робив Трамп. Ми зосередимося на міжнародних правилах», — сказав він.

З моменту отримання повноважень Байден не зв’язувався з Сі, хоча говорить, що «немає жодної причини не телефонувати йому». Нова адміністрація США стикнулася одночасно з кількома кризами, одна з яких — питання незалежності острова Тайвань, проти якого вчиняє військові провокації Китай.

«У мене було 24-25 годин приватних зустрічей з ним, коли я був віцепрезидентом. Подорожував 17 тисяч миль з ним. Я знаю його дуже добре», — запевнив Байден.