FT: Китайська авіація симулювала ракетний удар по кораблях США біля Тайваню. Ризики війни значно зросли

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
FT: Китайська авіація симулювала ракетний удар по кораблях США біля Тайваню. Ризики війни значно зросли

Brandon Atkinson / Flickr

Тривала напруга між США і Китаєм у питанні Тайваню може призвести до воєнного конфлікту — шанси на мирне самовизначення де-факто незалежного острову суттєво впали. Зокрема, стало відомо, що вже через три дні після інавгурації Джо Байдена китайські винищувачі симулювали ракетний удар по американських кораблях у затоці.

Про це пише Financial Times.

Збройний конфлікт через статус Тайваню не обов’язково може початися навмисно — після симулювання удару по авіаносцях США ризик випадкових провокацій з подальшим розгортанням бойових дій значно підвищився, оскільки для їхнього початку достатньо випадкової аварії літака чи корабля однієї з держав.

До того ж за останні десятиліття армія Китаю була значно модернізована — на сьогодні вона за багатьма показниками не поступається військовим можливостям США.

Інцидент з кораблями стався, коли група винищувачів китайської армії порушила повітряний простір Тайваню — це звичайна операція, яку Пекін використовує для того, щоб побачити готовність США відстояти свій статус головної військово-політичної сили в Азійсько-Тихоокеанському регіоні.

Зазвичай у відповідь військові корбаблі США проходять впритул до морського кордону з Китаєм — такі операції американське військове командування називає реалізацією мирного судоплавства в нейтральних водах. При цьому Китай вважає їх провокаціями, що порушують політичну стабільність у регіоні.

Зазначається, що президент Китаю Сі Цзіньпін активізував тиск і військові провокації проти Тайваню, оскільки не помітив значного спротиву західних демократій після придушення протестів у Гонконгу й остаточного включення цього напівавтономного міста до юрисдикції своїх спецслужб.

Адміністрація Джо Байдена продовжує курс політики щодо Китаю, розпочатий Дональдом Трампом, і символічно посилює зв’язки з Тайванем.

Зокрема, новий президент США запросив на свою інавгурацію представника острівної держави, яка формально не визнана незалежною, хоча останні 70 років і розвивалась окремо від материкового Китаю. Також Тайвань запросили на «Саміт за демократію», який має відбутися цього року — усе це може розлютити Китай ще сильніше.

  • Армія Китаю останні два роки активно нарощує військову міць поблизу Тайваню. Від 2020 року офіційна риторика Китаю допускає «воззʼєднання» з Тайванем унаслідок збройного вторгнення. Лідер КНР Сі Цзіньпін закликав військових «зосередити всі свої уми й енергію на підготовці до війни». Зокрема, Пекін заявляє, що на Тайвань чекає війна, якщо його незалежність визнають США.
  • Китай може захопити Тайвань за три дні. Колишні високопосадовці США описали ймовірний сценарій військової операції.