The Times: Британія визнає Росію «ворожою державою», а Китай — конкурентом, який намагається вкрасти інтелектуальну власність

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

Велика Британія оголосить Росію «ворожою державою», а Китай — «комерційним конкурентом».

Про це повідомляє британська газета The Times з посиланням на новий огляд зовнішньої політики Лондону, який 16 березня планує оприлюднити премʼєр-міністр Сполученого Королівства Борис Джонсон.

«Головна загроза для Великої Британії виходить від Росії. Китай — конкурент, який намагається викрасти інтелектуальну власність і становить загрозу економічній безпеці. Але це не те саме, що сталося в Солсбері», — заявило виданню неназване джерело в британському уряді.

Також зазначається, що загроза від Росії виходить на рівні російської влади. Лондон повʼязує це із частим агресивним втручанням у водний і повітряний простір Британії, а також готовністю Москви вбивати «дисидентів на британській землі».

За словами іншого джерела, «Росія є ворожою державою, Китай — глобальним викликом».

«У випадку з Китаєм підхід такий: змагайтеся, де необхідно, співпрацюйте, коли це можливо, протидійте, коли це необхідно», — цитує The Times.

Зауважимо, що стратегічні огляди питань оборони і безпеки уряд в Лондоні публікує раз на пʼять років із 2010 року. Новий огляд, за наполяганням Бориса Джонсона, охоплює більш широку тематику, зокрема зовнішню політику і довгостроковий розвиток країни.

  • У грудні 2018 року британський медіарегулятор Ofcom заявив, що російська телекомпанія RT порушила правила неупередженості в програмах новин, які транслювалися в березні та квітні, зокрема, висвітлення отруєння екс-шпигуна Сергія Скрипаля та його доньки Юлії.