Байден уперше поговорив із Сі Цзіньпіном — стурбований порушенням прав людини у Китаї

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Байден уперше поговорив із Сі Цзіньпіном — стурбований порушенням прав людини у Китаї

Джо Байден та Сі Цзіньпінь у лютому 2012 року.

Antonio R. Villaraigosa / Flickr

Президент США Джозеф Байден провів першу телефонну розмову з головою Китайської народної республіки Сі Цзіньпіном. Байден порушив питання дотримання прав людини в Китаї, торгових відносин і відносин у сфері міжнародної безпеки. Про це повідомляє пресслужба Білого дому.

Байден заявив, що стурбований діями Пекіну. Він висловив глибоку стурбованість щодо придушення протестів у Гонконгу, ситуації на Тайвані та щодо порушення прав людини у регіоні Сіньцзянь, де проживають уйгури. Також американський президент висловив «фундаментальну заклопотаність щодо примусових і нечесних економічних дій Пекіну».

Крім того, американський лідер зазначив, що готовий захищати безпеку, процвітання, здоровʼя і спосіб життя американців, а також позначив одним зі своїх пріоритетів вільний і відкритий Індо-Тихоокеанський регіон.

Після цієї розмови уряд Тайваню висловив «вдячність» і «захоплення» Байдену, передає Reuters.

«Ми висловлюємо захоплення і вдячність президенту Байдену за занепокоєння з приводу безпеки Тайванської протоки та питань прав людини. Як член міжнародного співтовариства, Тайвань буде продовжувати тісно співпрацювати з країнами-однодумцями, включно зі Сполученими Штатами, щоб спільно робити внесок у стабільність і процвітання Індо-Тихоокеанського регіону», — сказав офіційний представник уряду Ксавʼє Чанг.

Раніше Байден заявив, що між Китаєм і США є гостра конкуренція, яка, на його думку, не повинна переростати в конфлікт. Президент США також пообіцяв не вплутуватися в торгові війни з КНР, як це робив його попередник Дональд Трамп.