У NYT опублікували китайські документи про репресії проти уйгурів. У них йдеться про «боротьбу з тероризмом» і табори

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Журналісти The New York Times оприлюднили понад 400 сторінок секретних документів китайської влади, які описують політику та репресії щодо мусульман-уйгурів в Сіньцзяні. Документи містять інформацію про практику масових затримань і мережу таборів примусового тримання, кількість яких збільшилася з 2016 року.

Газета отримала документи від представника політичної верхівки Китаю, особа якого не розкривається.

Зараз відомо про масове стеження в Сіньцзяні та спеціальну політику щодо заниження економічного зростання регіону, а також про посилений контроль населення з боку поліції та інших силовиків. У цих документах вказані нові факти.

Генеральний секретар Комуністичної партії Китаю Сі Цзіньпін в індивідуальному порядку низці чиновників доручив почати в Сіньцзяні «боротьбу з тероризмом і сепаратизмом», застосовуючи при цьому всі засоби «без найменшого співчуття». Такі вказівки були дані після його візиту в регіон в квітні 2014 року, коли уйгурські бойовики поранили ножами понад 150 осіб і вбили 31 людину на залізничній станції.

На репресивну політику також впливають страхи влади, які викликані терактами в інших країнах і виведенням частини американських військ з Афганістану.

У 2016 році в Сіньцзяні влада поставила головою КПК Ченя Цюаньго. Після цього в регіоні значно зросла кількість таборів примусового утримання і почалися масові затримання. Він поширював промови Сі Цзіньпіна для виправдання своїх дій і наказував своїм підлеглим «затримувати всіх, кого слід затримати». Місцеві чиновники, які висловлювали невдоволення, були звільнені, а одного з них посадили в тюрму — він допоміг втекти тисячам уйгурів.

Хто такі уйгури?

Корінний народ регіону Сіньцзян, за віросповіданням — мусульмани-суніти. Вони складають близько 45% населення. Уйгури вважають себе культурно і етнічно близькими до народів Центральної Азії, їхня мова схожа на турецьку. Сіньцзян офіційно позначений як автономний регіон Китаю, як і Тибет на півдні країни.