Експерти з прав людини звинуватили Китай у цілеспрямованому державному геноциді уйгурської меншини

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Експерти з прав людини звинуватили Китай у цілеспрямованому державному геноциді уйгурської меншини

Уйгурські танцівниці в традиційному вбранні

Tim Zachernuk / Flickr

Дії Китаю проти корінного уйгурського населення у провінції Сіньцзян порушують усі положення конвенції ООН про запобігання геноциду — із такою заявою виступила незалежна група експертів з прав людини, міжнародного права та воєнних злочинів. Китайський уряд неодноразово відкидав обвинувачення в геноциді уйгурів.

Доповідь групи опублікована на сайті Інституту стратегії та політики Newlines.

Згідно з документом, уряд Китаю відповідальний за геноцид проти уйгурів — тюркомовного і переважно мусульманського населення Сіньцзян-Уйгурського автономного району на північному заході країни.

«Китайська Народна Республіка здійснює геноцид проти уйгурської етнічної групи, порушуючи Конвенцію про запобігання геноциду. У звіті розглядаються ключові актуальні події в Уйгурському автономному районі Сіньцзян із травня 2013 року, коли уряд округу оприлюднив найдавніший відомий документ, що закладає основу кампанії масового інтернування», — йдеться в доповіді.

За даними експертів, намір Китаю знищити уйгурське населення не заявлений офіційно, однак випливає з об’єктивних фактів. У 2014 році очільник країни Сі Цзіньпін розпочав у регіоні «народну війну з тероризмом», об’єктом якої стали уйгури, що становлять 90% місцевого населення.

Після цього китайські посадовці неодноразово дегуманізували уйгурів і порівнювали масове переміщення населення до таборів із «видаленням пухлин». Починаючи з 2014 уряд відправив до регіону ханьських чиновників, які мали споглядати за місцевим населенням та спонукати його представників до змішаних ханьсько-уйгурських шлюбів.

Із 2017 року місцеві власті регіону узаконили масове переміщення уйгурів до таборів з метою «деекстреміфікації» населення та наказали «посилити дисципліну та покарання» для інтернованих. Посадовцям наказали зберігати «сувору секретність» цієї інформації.

Уйгурські чоловіки на вулиці міста Кашгар.

Michael Wong / Flickr

Разом з цим Китай почав проводити профілактику народжуваності серед уйгурів — насильницьку стерилізацію молодих жінок і переміщення до таборів молодих чоловіків для біологічного знищення етнічної групи як такої. У документах такі дії назвали «зниженням рівня фертильності». Мета цих заходів — зробити так, щоб уйгурські жінки «перестали бути машинами для зачаття дітей».

Уйгурських дітей почали масово передавати в державні школи-інтернати з посиленою охороною. За документами діти, яких забирають до таких закладів, вважаються сиротами, оскільки їхніх батьків помістили до таборів. Традиційна уйгурська освіта при цьому була ліквідована, а вилучених дітей виховують як ханьців.

Власті також запланували знищити уйгурську ідентичність через ліквідацію місцевої архітектури, традиційного домогосподарства, мечетей та священних місць, які або зруйнували, або передали для комерційних потреб. Місцеву інтелігенцію, релігійних лідерів, культурних діячів та інших носіїв ідентичності незалежно від партійної приналежності чи соціального статусу почали заарештовувати та направляти до таборів.

Проти відомих членів уйгурської спільноти, крім інтернування, також застосовують довічне ув’язнення або смертну кару. У таборах щодо інтернованих застосовують катування, зґвалтування та інші форми насильницького залякування. Водночас там проводять політику «промивання мізків» та вдаються до таких форм психологічного тиску, як інсценування публічних страт, що підштовхує інтернованих до самогубства.

Ці та безліч інших дій експерти вважають свідомим наміром китайського уряду повністю або частково знищити уйгурське населення, що розцінюється конвенцією ООН як акт геноциду.

Експерти переконані, що описані події слідують за «довгою історією переслідування уйгурів у Китаї» і відповідальність за геноцид лежить не на окремих посадовцях, а на державі в цілому.

Уйгурський традиційний мавзолей.