Трамп відмовився від жорстких санкцій проти Китаю через концтабори, щоб не зірвати торгову угоду

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Трамп відмовився від жорстких санкцій проти Китаю через концтабори, щоб не зірвати торгову угоду

Mark Wilson / Getty Images

Президент США Дональд Трамп утримався від введення жорсткіших санкцій проти китайських чиновників, обвинувачених у репресіях проти уйгурської національної меншини, оскільки вважав, що це може завадити торговим переговорам з Пекіном.

Про це повідомляє Reuters.

«Ну, ми були на середині шляху до великої торгової угоди. І я уклав велику угоду — потенційних закупівель на $250 млрд», — пояснив президент США у відповідь на запитання, чому не ввів у дію санкції проти китайських чиновників, пов’язаних з репресіями в уйгурському регіоні Сіньцзян.

За даними джерел видання в уряді, США утримувались від введення жорстких санкцій з торгових і дипломатичних міркувань.

Колишній радник Білого дому з питань національної безпеки Джон Болтон у своїх мемуарах зазначає, що Дональд Трамп сподівався на допомогу президента Китаю Сі Цзіньпіна на виборах у 2019 році через закупівлі американських агропромислових товарів. Трамп також нібито хвалив Цзіньпіна за створення концтаборів у Сіньцзяні.

Що за концтабори?

У 2018 році Китай створив «табори для перевиховання» уйгурів. Влада регіону Сіньцзян опублікувала закон про боротьбу з екстремізмом, в якому табори називаються «центрами професійного навчання та підвищення кваліфікації». У такі табори потрапляють «люди, які перебувають під впливом екстремізму», а центри перевиховання боротимуться з екстремізмом через «трансформацію мислення».

Уйгури — корінний народ регіону Сіньцзян, за віросповіданням — мусульмани-суніти. Вони складають близько 45% населення. Уйгури вважають себе культурно й етнічно близькими до народів Центральної Азії, їхня мова схожа на турецьку. Сіньцзян офіційно позначений як автономний регіон Китаю, так само як і Тибет на півдні країни.