Папа Римський вперше відніс китайських уйгурів до пригноблених народів. У МЗС Китаю слова понтифіка вважають необґрунтованими

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Папа Римський Франциск уперше відніс уйгурську етнічну більшість, яка проживає в Сіньцзян-Уйгурському автономному районі Китаю, до пригноблених народів.

Його слова наведені у книзі «Давайте мріяти: шлях до кращого майбутнього», яка ще не надійшла у продаж, але з уривками якої вже ознайомилися журналісти CNN.

«Я часто думаю про переслідувані народи: рохінджа, бідних уйгурів, єзидів — те, що ІДІЛ зробив з ними [єзидами], було воістину жорстоко», — говорив понтифік. Він не зупинився детальніше на темі уйгурів, а лише згадав їх у контексті пригноблених народів.

Цього було достатньо для реакції китайської влади. Як пише Reuters, представник Міністерства закордонних справ Китаю Чжао Ліцзянь заявив на брифінгу, що слова Папи «абсолютно необґрунтовані».

«У Китаї 56 етнічних груп, і уйгурська етнічна група є рівноправним членом великої родини китайської нації. Китайський уряд завжди ставився до всіх груп меншин однаково і захищав їх законні права та інтереси», — сказав представник.

  • Уйгури — корінний народ регіону Сіньцзян, за віросповіданням — мусульмани-суніти. Вони складають близько 45% населення регіону. Уйгури вважають себе культурно й етнічно близькими до народів Центральної Азії, їхня мова схожа на турецьку. Сіньцзян офіційно позначений як автономний регіон Китаю, так само як і Тибет на півдні країни.
  • США і правозахисні організації звинувачують владу Китаю в насильницькому утриманні уйгурів в спецтаборах, в яких вони проходять «перевиховання». Табори прирівнюють до концентраційних. У них перебуває більш як мільйон осіб.
  • У Тибеті створюють «табори перевиховання» для примусової китаїзації та перекваліфікації селян на робітників — ці процеси схожі на те, що відбувається в регіоні Сіньцзян. Таким чином уряд Сі Цзіньпіна бореться з бідністю та впливом буддизму в регіоні, який був анексований Китаєм у 1950-х роках.