У Британії розкритикували урядову концепцію протистояння Росії та Китаю. Експерти вважають її мʼякою та невиразною

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
У Британії розкритикували урядову концепцію протистояння Росії та Китаю. Експерти вважають її мʼякою та невиразною

Alex Twose / Flickr

Прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон назвав Росію у своїй концепції зовнішньої політики та оборони «найбільшою загрозою для безпеки», але висловив повагу до російського народу та його культури. Документ називає іншого суперника — Китай — «системним викликом» для Британії.

Частина політиків і експертів країни розкритикували концепцію Джонсона через невиразність щодо Москви та м’якість щодо Китаю.

Росія

На думку експерта з аналітичного інституту Henry Jackson Society Джейда Макглінна, все, що концепція говорить про Росію — це скоріше опис і аналіз, ніж план дій, а всі зазначені заходи боротьби з кремлівською політикою — застарілі й недостатні.

Про це йдеться в його статті для консервативного видання The Spectator, яким у свій час керував прем’єр Джонсон.

Макглінн зазначає, що уряд запізнився з обіцянкою «стримувати гібридні загрози», оскільки Росія давно веде гібридну війну, і нині варто попереджати повороти в тактиці та стратегії противника і навчитися відповідати на них.

Експерт також переконаний, що плани протидії дезінформації також неадекватні часу, оскільки кремлівська пропаганда не стільки бреше, скільки роздмухує реальні проблеми, тож варто в першу чергу їх ліквідувати. Він назвав боротьбу з російськими «брудними грошима» невиразною, оскільки попри численні згадки про гроші магнатів, близьких до Кремля, концепція пропонує лише один нечіткий спосіб боротьби з ними.

За його словами, уряду сильно бракує розуміння Росії та її дій.

«Велика Британія щоразу неприємно дивується російським агресивним діям, від Криму до Солсбері… Розуміння Росії має важливе значення для нашої оборони як нації, але уряд не робить нічого для зміцнення цього розуміння», — пише експерт.

Макглінн підкреслює, що російська система має досвідчених спеціалістів, що вільно спілкуються англійською, чудово орієнтуються в британській культурі та історії, присвячують кар’єри розумінню політичної системи та цінностей, які прагнуть підірвати.

«Як ми можемо адекватно боротися з нацією, що розуміє нас значно краще, ніж ми її?» — питає він.

Китай

Cеред головних критиків китайського напрямку стратегії Джонсона також переважають консерватори. Документ визнає, що Китай — сила, з якою не можна не співробітничати, однак голова парламентського комітету Британії з міжнародних відносин Том Тьюгендхет вважає, що це невірне розставлення пріоритетів, пише Daily Mail.

На думку парламентаря, Китай не можна вважати всього лише конкурентом, оскільки його президент Сі Цзіньпін незрівнянно сильніший та небезпечніший за Володимира Путіна.

«Я не впевнений, що Святий Георгій називав свого дракона конкурентом. Російська міць десятиліттями знищувалась крадіжками та внутрішньою жорстокістю, в той час міць Китаю лише виросла. Навіть Брюссель описує Пекін як системного суперника, визнаючи, що правителі Китаю загрожують нашим інтересам і союзникам», — сказав він.

Тьюгендхет підкреслив, що конкуренція визначається чесною грою, якої Китай уникає.

Голова парламентського комітету з оборони, консерватор Тобіас Еллвуд у свою чергу зазначив, що Китай є найголовнішим викликом для національної безпеки, і його не можна розглядати як просто економічного конкурента, повідомляє Express.

«Ми маємо розглядати це як геополітичну конкуренцію, яка врешті призведе, якщо її не зупинити, до біполярного світу… Я більше за все боюся, що ми продовжимо заперечувати амбіції Китаю», — сказав він.

За словами парламентаря, в цей час Пекін може просувати свій погляд на міжнародний порядок, і застережив, що китайські технології можуть зіграти рішучу роль в перемозі над Британією.

«Коли ми будемо вести повномасштабну війну з Росією чи Китаєм, перше, що буде атаковано — це наші супутники, які будуть відображати майже всі аспекти нашого війська», — підкреслив Еллвуд.

  • Стратегічні огляди питань оборони і безпеки уряд Великої Британії публікує раз на пʼять років із 2010 року. Новий огляд, за наполяганням Бориса Джонсона, охоплює більш широку тематику, зокрема зовнішню політику і довгостроковий розвиток країни.
  • Велика Британія планує збільшити максимальну кількість ядерних боєголовок зі 180 до 260 одиниць. На такий крок Лондон хоче піти задля активнішої реакції на загрози з боку Росії та Китаю.
  • У травні 2020 року розвідка Китаю підготувала доповідь для уряду, за якою глобальні антикитайські настрої досягли найвищого показника. Зазначається, що ці настрої очолюють США, і Китай має підготуватися до можливого збройного протистояння з ними.