Велика Британія у півтора разу збільшить арсенал ядерних боєголовок

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Велика Британія у півтора разу збільшить арсенал ядерних боєголовок

Sandra Ahn Mode / Unsplash

Велика Британія планує збільшити максимальну кількість ядерних боєголовок зі 180 до 260 одиниць.

Про це пише Deutsche Welle.

На такий крок Лондон хоче піти задля активнішої реакції на загрози з боку Росії та Китаю. У вівторок премʼєр-міністр Борис Джонсон представив у парламенті країни план, зазначивши, що так його уряд бачить оборонну та зовнішню політику країни на десятиліття.

Необхідність збільшити у півтора разу кількість ядерних зарядів пояснюють «зміною безпекового середовища та наявністю широкого спектра технологічних і доктринальних загроз». За словами Джонсона, нині йдеться про наймасштабніший перегляд зовнішньополітичної й оборонної доктрини Британії з моменту завершення Холодної війни.

Водночас у новій стратегії наголошується, що британські ядерні боєголовки не направлені проти будь-якої держави. У документі також зазначено, що в євроатлантичному просторі найбільша загроза безпеці країни походить від Росії, і якщо відносини з російським урядом не покращаться, Британія «буде активно стримувати й захищатися від усього спектру загроз з боку РФ».

  • У жовтні минулого року повідомлялося, що оборонне відомство США збільшило на $10 мільярдів (до $95,8 мільярда) передбачувані витрати на розгортання нових ядерних ракет наземного базування і заміну ними застарілих міжконтинентальних балістичних ракет LGM-30G Minuteman III, які стоять на озброєнні вже 50 років.