Микитась відмовився від скарги, яка могла повернути справу Татарова до НАБУ

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Микитась відмовився від скарги, яка могла повернути справу Татарова до НАБУ

Коваль Володимир / УНІАН

Екснардеп Максим Микитась відмовився від скарги до Вищого адміністративного суду, якою просив скасувати рішення Печерського суду про передачу справи Татарова від НАБУ до іншого органа.

Про це повідомляє «Центр протидії корупції».

«Тож апеляція ВАКС закрила провадження за цією скаргою, а повернути справу до НАБУ за допомогою Антикорсуду вже не вийде», — пояснили в ЦПК. Активісти припускають, що наступним кроком Микитася буде відмова від свідчень про Татарова, за допомогою яких НАБУ повідомило про підозру чиновнику Офісу президента.

Факт відмови від скарги у коментарі «Українській правді» підтвердив і адвокат Микитася Артур Габрієлян. «Оскільки строки досудового розслідування і так закінчені, справа має бути закрита в будь-якому випадку. Процесуально нас влаштовує, що справа буде закрита», — сказав він. Габрієлян запевнив, що про будь-які домовленості із Татаровим не йдеться.

  • Микитась з 2019 року є головним фігурантом справи про розкрадання 81 мільйона гривень при будівництві квартир для Нацгвардії. У жовтні 2019-го йому повідомили про підозру в розкраданні, а 1 грудня 2020 року — про підозру в дачі хабаря. А вже 29 грудня в Нацполіції заявили, що Микитасю повідомили про підозру у ще одній справі — про викрадення юриста.
  • Перед цим, 2 грудня, НАБУ оприлюднило листування підозрюваних у «справі Микитася», серед яких, імовірно, був заступник голови ОП Олег Татаров. 18 грудня Татарову вручили підозру у причетності до справи про заволодіння 81 мільйоном гривень Нацгвардії.
  • За даними САП, Максим Микитась у змові з Татаровим і заступником директора Державного науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС підробили експертизу. Посадовцю за це дали 250 тисяч гривень. Він занизив різницю між ринковою вартістю житлових комплексів у понад 11 разів — з 81 мільйона гривень до 7 мільйонів. Татаров заперечує свою причетність до справи та вважає, що оточення глави НАБУ «поширює чутки».
  • Згодом у НАБУ повідомили, що генпрокурор Ірина Венедіктова таємно змінила прокурорів у зазначеній справі, а Печерський суд постановив забрати справу в НАБУ. Бюро тричі просило Офіс генпрокурора повернути справу, але там посилаються на рішення суду.
  • Після цього прокурори відкликали клопотання про запобіжний захід Татарову. Вищий антикорупційний суд (ВАКС) це клопотання задовольнив — Татаров уникнув арешту.