Нідерланди нарахували 10 випадків суттєвих побічних реакцій на вакцину AstraZeneca-Oxford

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Нідерланди нарахували 10 випадків суттєвих побічних реакцій на вакцину AstraZeneca-Oxford

Tim Reckmann / Flickr

В Нідерландах виявили 10 випадків суттєвих побічних реакцій на вакцину від коронавірусу розробки AstraZeneca-Oxford. Про це заявив державний наглядач за фармакологічними засобами через кілька годин після заяви уряду про те, що використання препарату призупиняється, повідомляє Reuters.

Організація фармнагляду Lareb заявила, що в 10 розглянутих випадках побічних ефектів йдеться про утворення тромбів та емболію. При цьому дані про зниження тромбоцитів, про що говорили в Данії та Норвегії, відсутні.

Рішення призупинити використання вакцини, ухвалене за кілька годин до початку референдуму про оцінку дій уряду щодо пандемії коронавірусу, означає скасування 43 тисяч записів на щеплення.

Наразі 30% від усіх замовлених вакцин у Нідерландах становить розробка AstraZeneca-Oxford — загалом 12 мільйонів доз.

У низці європейських країн протягом останніх днів висловили стурбованість через повідомлення про важкі побічні ефекти від вакцини, хоча Європейське агентство з лікарських засобів і Всесвітня організація охорони здоров’я не виявили зв’язку між погіршенням стану вакцинованих і самим препаратом.

За даними Міністерства охорони здоров’я Нідерландів, використання вакцини призупинили тимчасово та відновлять за кілька тижнів — щойно переконаються в її безпечності.

Зазначається, що рішення щодо розробки AstraZeneca-Oxford ухвалили після того, як вакциновані нею норвезькі медпрацівники потрапили до лікарень із кровотечами, тромбозом і зниженням кількості тромбоцитів.

  • Про можливі побічні ефекти вакцини AstraZeneca першими повідомили Данія і Норвегія. Використання препарату також призупинили Ісландія, Італія, Австрія, Румунія, Болгарія, Таїланд, Ірландія і ПАР.
  • У Канаді заявили, що вакцина від коронавірусу компанії AstraZeneca є безпечною та ефективною, тому там не будуть призупиняти вакцинацію нею.
  • ВООЗ рекомендувала використовувати вакцину від AstraZeneca всім дорослим старшим за 18 років. В організації наголошують, що клінічні випробування вказують на ефективність вакцини, зокрема й для людей віком від 65 років.
  • У Міністерстві охорони здоров’я України заявили, що побічні ефекти після щеплення від коронавірусу, яке зараз роблять вакциною Covishield компанії AstraZeneca, виявляють лише в 0,8% випадків. Тяжких випадків, як стверджують, взагалі не зафіксували.
  • Багато українців стають «жертвами» заяв політиків і різних теорій змов проти вакцинації, відмовляючись записуватися на щеплення. Препарат Covishield, яким зараз вакцинують українців, ідентичний з препаратом AstraZeneca, у чому запевняє і посол Великої Британії. Ефективність Covishield — 70,4%. Серйозних побічних ефектів вакцина не показала. Її використовують в Індії, Британії, ПАР, США та деяких інших країнах.