«Імітує щось». Ексгенпрокурор Рябошапка розкритикував діяльність Венедіктової та звинуватив її у блокуванні низки гучних справ

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
«Імітує щось». Ексгенпрокурор Рябошапка розкритикував діяльність Венедіктової та звинуватив її у блокуванні низки гучних справ

Кузьмін Олександр / УНІАН

Колишній генпрокурор Руслан Рябошапка вважає, що очільниця Офісу генпрокуратури Ірина Венедіктова займається імітацією розслідування одних справ та блокує інші.

Про це він заявив в інтерв’ю «Бабелю».

«Я не вважаю Венедіктову ефективним генпрокурором. Вона говорить, що є «заступником президента зі справедливості» і що прокуратура — це «око государєво», а фактично це придворна прокуратура, керівник якої виконує політичні чи олігархічні «заказняки», — сказав колишній генпрокурор.

Також Рябошапка запевнив, що його команда прагнула перетворити прокуратуру на незалежну інституцію.

«Переатестація була першим етапом очищення. Другий — забезпечити незалежність рядових прокурорів від вказівок генпрокурора чи керівників прокуратури», — зазначив він.

На думку ексгенпрокурора, у Венедіктової немає цієї ідеології.

«Вона вважає, що має бути «правоохоронною дубиною», — уточнив Рябошапка.

Також він наголосив, що Венедіктова блокує справи, пов’язані з виведенням коштів із ПриватБанку.

«Є декілька проваджень щодо «Привату». І це один з епізодів, який ми розпочали разом із [директором НАБУ Артемом] Ситником, коли я був на посаді генпрокурора. Є інший епізод — велика справа, де розслідується виведення 5,5 мільярда доларів з «Привату», і її фактично заблокували. Підозри за нинішнім епізодом можна було підписати раніше. Підозру [щодо Володимира Яценка] підписали таким чином, щоб НАБУ фактично не встигло затримати особу, і добре, що НАБУ таки встигло розвернути літак», — пояснив він.

Рябошапка також заявив, що чинна влада «імітує щось, але не робить це реально».

«Що можна говорити про генпрокурора, який блокує провадження щодо колишнього власника VAB банку [Олега Бахматюка] — фактично олігарха. НАБУ може довести справу до обвинувального вироку, але генпрокурор не дає цього зробити», — додав він.