Ексгенпрокурор Рябошапка стверджує, що його звільнили через домовленості президента з Коломойським. Але готовий повернутися на посаду

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Ексгенпрокурор Рябошапка стверджує, що його звільнили через домовленості президента з Коломойським. Але готовий повернутися на посаду

Фото УНІАН

Колишній генпрокурор Руслан Рябошапка заявив, що його звільнили через домовленості президента Володимира Зеленського з олігархом Ігорем Коломойським, проти якого нещодавно США ввели санкції.

Про це Рябошапка заявив в інтерв’ю «Бабелю».

«Не повинно бути так, як минулого року: Зеленський домовився з Коломойським — і нас усіх звільнили», — стверджує Рябошапка.

На тезу журналіста, що США може бути вигідно, щоб Рябошапка став генпрокурором, той відповів, що на цю посаду призначає президент за згодою парламенту.

«Публічних сигналів про те, кого вони [США] хочуть бачити прокурором чи керівником НАБУ, від них немає, а якби були — це виглядало б як втручання у внутрішні справи України. Навряд чи вони будуть публічно підтримувати будь-яку кандидатуру. Щодо Коломойського, ми справді співпрацювали з НАБУ й американськими правоохоронними органами», — сказав Рябошапка.

Водночас він не відкидає, що міг би повернутися на посаду генпрокурора у випадку таких пропозицій, щоб «завершити реформу». Але поки їх не отримував.

«Роман Зварич двічі чи тричі був міністром юстиції. Сергій Головатий — теж двічі. А [Святослав] Піскун — тричі генеральним прокурором. У житті все може бути. Можливо, і цю дорогу треба пройти. […] Я би не пов’язував каденцію Зеленського з повноваженнями Офісу генпрокурора. Може статися все що завгодно і вже найближчим часом», — додав Рябошапка.

На запитання, чи може це бути повʼязано зі зміною влади у США й тим, що він отримав нагороду від Держдепартаменту за боротьбу з корупцією, Рябошапка відповів, що, можливо, Зеленський зрозуміє, що «відданий, але некомпетентний прокурор, який фактично підставляє президента, — це для нього більше зло, ніж добро».

Рябошапка додав, що протягом року не спілкувався із Зеленським — востаннє говорили ще десь за тиждень до звільнення, наприкінці лютого торік.