«Треба було когось принести в жертву». Ексгенпрокурор Рябошапка натякнув, що в його звільненні був зацікавлений Єрмак

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Колишній генеральний прокурор Руслан Рябошапка натякнув, що в його звільненні був зацікавлений керівник Офісу президента Андрій Єрмак та олігарх — колишній власник банку. Про це він розповів в інтерв’ю виданню «Гордон».

Зараз Рябошапка перебуває із сімʼєю у Франції, інтервʼю з ним записували через Skype.

Ексгенпрокурор вважає, що для його звільнення збіглися інтереси багатьох людей: «Починаючи з тих, хто, можливо, хотів обійняти мою посаду, і з тих, хто обійняв посаду Андрія Богдана [екскерівника Офісу президента], і плюс людей, які делегували своїх прокурорів в органи прокуратури, яких ми почали звільняти […] Крім того, багато людей, яких називають олігархами».

Також Рябошапка вважає, що наклався також політичний чинник: «Потрібно було когось принести в жертву заради певного рейтингу».

На уточнювальне питання, чи не стояв за відставкою Єрмак, Рябошапка сказав: «Я достатньо чітко і прямо відповів, не називаючи прізвищ. Як кажуть: розумному досить. Той хто почув, той зробить висновок».

Також ексгенпрокурор уточнив, чому він вважає, що у його відставці були зацікавлені олігархи. При цьому він каже, що не йдеться саме про Ігоря Коломойського: «Йдеться про те, що таких людей, яких можна назвати олігархами, було декілька. І вони всі були зацікавлені в тому, щоб мене замінити на цій посаді».

«Ми почали працювати щодо деяких банків, у тому числі, великих банків, які держава була змушена націоналізувати. І, власне, колишні власники таких банків і влаштовували [кампанії] як проти мене, так і проти директора НАБУ. Згадайте великий фургон, який стояв навпроти НАБУ з дискредитуючими написами щодо директора НАБУ».

Рябошапка розповів, що не мав розмови з президентом Володимиром Зеленським ні до звільнення, ні після: «В принципі він зробив це публічно, пояснивши, чому саме так відбувається. На цьому була вичерпана комунікація між мною та президентом». Рябошапка зазначив, що перед звільненням отримав інформацію, що «цю команду [звільнити] дав президент».

Також в інтерв’ю Рябошапка розповів про Ірину Венедіктову, яку призначили на посаду генпрокурора. Він не знає, хто міг лобіювати її на цю посаду, але вважає, що «це далеко не найкращий вибір».

«Думаю, це своя людина, сама для себе. Але питання в тому, наскільки вона буде незалежною, ми побачимо найближчі декілька днів і по першому ж рішенню […] Хто її привів в команду Зеленського? Це був Руслан Стефанчук [перший заступник голови Верховної Ради], з яким вони достатньо близько знайомі. А хто лобіював — важко сказати», — відповів Рябошапка.

  • 17 березня Верховна Рада дала згоду на призначення Венедіктової на посаду генерального прокурора. За це проголосували 269 нардепів.
  • 5 березня Рада звільнила генерального прокурора Руслана Рябошапку.
  • Наприкінці грудня Зеленський призначив Венедіктову виконуювачкою обовʼязків директора Державного бюро розслідувань.